Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradski barok predstavlja: Nacije
Beogradski barok - nacije
Beogradski barok - nacije

Beogradski barok predstavlja: Nacije

U ponedeljak, 2. februara od 20.00, u velikoj sali Studentskog kulturnog centra ansambl Beogradski barok priređuje koncert „Nacije“.

Ovaj nastup predstavlja svojevrsno muzičko putovanje od severa ka jugu Evrope kroz različite tradicije, tj. muziku kompozitora iz perioda ranog baroka.

Publika će moći da doživi specifičnu raznovrsnost baroka – kako su velike evropske nacije do kraja 17. veka ponosno i u većoj meri zasebno gajile sopstvenu muziku.Za dž

Ovo je prvi koncert Beogradskog baroka u seriji koncerata planiranih za ovu godinu, a ljubitelji umetničke muzike će čuti većinu kompozicija po prvi put u Beogradu.

U okviru programa će biti izvedena dela autentičnih predstavnika „muzičkih nacija“ ranog baroka: Henrija Persla, Marena Marea, Johana Rozenmilera, Georga Mufata i Biađa Marinija. U skladu sa repertoarom ansambl će koristiti istorijski odgovarajuće štimovanje po srednje-tonskoj temperaciji (¼-comma meantone temperament) za razliku od danas uobičajenog jednako temperovanog sistema.

Beogradski barok je muzički ansambl koji se već više od deset godina bavi istorijskom praksom izvođenja muzike 17. i 18. veka svirajući na replikama autentičnih instrumenata iz tog perioda, i jedan je od prvih ansambala te vrste u Srbiji.

Ansambl je radio sa mnogim renomiranim muzičarima iz oblasti rane muzike i uspešno je nastupao na brojnim koncertima i festivalima u zemlji i inostranstvu. Koncerti Beogradskog baroka su više puta emitovani na radiju, televiziji i internetu.

Ulaz je besplatan. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.