Naslovna » Izlasci » Festivali » Beogradski festival igre: Podrška Srbije i EU
Beogradski festival igre u Kinoteci: Same Difference

Beogradski festival igre: Podrška Srbije i EU

Dvanaesti Beogradski festival igre biće održan od 23. marta do 9. aprila u Beogradu, Novom Sadu, Vršcu i Pančevu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

U okviru festivala, domaćoj publici predstaviće se trinaest kompanija iz 11 zemalja: Velike Britanije, Izraela, Švajcarske, Nemačke, SAD, Španije, Italije, Holandije, Norveške, Belgije i Francuske.

Ministarstvo kulture i informisanja odlučilo je da bude pokrovitelj i pruži punu podršku Beogradskom festivalu igre imajući u vidu da proioritet u finansiranju imaju manifestacije koje neguju visok kvalitet, interkulturni dijalog i raznolikost kulturnog izraza, i tako na pravi način afirmišu srpsku kulturu u svetskim okvirima.

Partnerstvo Ministarstva kulture i informisanja i Beogradskog festivala igre uslovljeno je kriterijumima kao što su visok umetnički nivo festivala, kontinuitet i respektabilni internacionalni karakter. Zahvaljujući Beogradskom festivalu igre publici širom Srbije omogućena je ravnomerna dostupnost kvalitetnih kulturnih sadržaja, što je takođe bio jedan od uslova za pokroviteljsku ulogu Ministarstva.

Delegacija EU u Srbiji, već treću godinu zaredom, takođe podržava Beogradski festival igre kao jedan od najznačajnih kulturnih projekata u zemlji.

Dani igre

Međunarodni kredibilitet Beogradskog festivala igre jedna je od najboljih potvrda stava da su srpska kultura i njeni proizvodi temeljni deo evropske, odnosno svetske kulturne ponude. Trajanje i kontinuirani kvalitet programa, veliki broj renomiranih gostiju, kao i pozicija u samom vrhu evropske festivalske plesne scene, uspeh su vredan prepoznavanja.

Otkrivajući umetničku igru kroz njene najsavremenije domete, Beogradski festival igre je pridobio brojnu publiku i pružio nemerljivu podršku domaćim profesionalnim igračima, pedagozima, koreografima i mladim ljudima iz svih umetničkih oblasti. Tokom proteklih godina, predstavljeno je blizu 200 vrhunskih postavki najvažnijih savremenih koreografa, dok svaku ediciju festivala u proseku prati više od 17.000 gledalaca.

Beogradski festival igre biće i ove godine mesto susreta baletskih zvezda i mladih igrača, najpoznatijih koreografa i onih stvaralaca koje tek najavljuje svetska kritika, klasične i nove igre.

Glavnom programu prethode Dani igre u Kinoteci (28. januar – 1. februar) i izložba umetničkih fotografija prvaka Kanadskog nacionalnog baleta, Aleksandra Antonijevića (Galerija Progres, 13-21. mart).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.