Naslovna » Izlasci » Film » „Dani igre“ u Kinoteci, od 28. januara
Dani igre - Prva pozicija
Dani igre - Prva pozicija

„Dani igre“ u Kinoteci, od 28. januara

Od 28. januara do 1. februara, „Dani igre“ u Kinoteci donose ekskluzivne projekcije višestruko nagrađivanih naslova, kao što su „Prva pozicija“ u režiji Bes Kargman ili „Kar Men“ u režiji Jiržija Kilijana.

Drugi put zaredom, Beogradski festival igre i Jugoslovenska kinoteka, priređuju presek zanimljivih dokumentarnih i filmskih ostvarenja na velikom platnu.

Dokumentarni film „Prva pozicija“ govori o formiranju mladih igrača, odrastanju, izazovima i surovosti baletske profesije, o teškoj i neizvesnoj stazi koja samo najupornije vodi do uspeha na sceni. Ovaj sjajni film ovenčan je prvim nagradama na festivalima u Torontu, Njujorku, Portlandu, Vankuveru i San Francisku.

Nacionalni balet Kube je inicirao jedan od najuspešnijih filmova koji govore o procesu nastajanja velikih klasičnih predstava. „Ostvarenje jednog sna“ prati protagoniste baleta od audicije do premijere.

Dokumentarac pod nazivom „Kutije od kartona“ je priča o uličnim igračima, ljudima sa margine koji odlučuju da igra bude njihov život. Reč je o počecima i vrtoglavom uspehu Kompanije Kafig iz malog francuskog mesta Kretej, koju će publika u Beogradu prvi put gledati uživo na 12. Beogradskom festivalu igre.

Crno-beli film „Car Man“ koreografa Jiržija Kilijana, obišao je najvažnije svetske pozornice i bioskopske sale, dok je odličan dokumentarni film „Ista razlika“ priča o porodici igrača angažovanih u Holandskom plesnom teatru, kompaniji koju je Kilijan dugo i uspešno predvodio.

Umetničko ostvarenje „Ogledalo i muzika“ koje potpisuje japanski koreograf Saburo Tešigavara, obećava zanimljivo putovanje kroz savremenu igru, njene zakonitosti i razlike, ali i otvorenu debatu o novim umetničkim i tehničkim sredstvima koja doprinose njenoj atraktivnosti.

Prisetićemo se i dva igrana filma koja su veoma važna u odrastanju generacija igrača i plesne publike. Reč je o kultnom ostvarenju „Kabare“ u režiji Boba Fosa, i filmu „Flashdance“ u režiji Adrijana Lina.

Premijerne projekcije su planirane svakog dana od 20.00 u zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici. Reprize i igrani filmovi se prikazuju u terminu od 18.00. (danubeogradu.rs)

Dani igre – program

Sreda, 28. januar (20.00) Prva pozicija
Četvrtak, 29. januar (18.00) Prva pozicija
Četvrtak, 29. januar (20.00) Ogledalo i muzika
Petak, 30. januar (18.00) Kabare
Petak, 30. januar (20.00) Kar Men
Subota, 31. januar (18.00) Kar Men
Subota, 31. januar (20.00) Kutije od kartona
Nedelja, 1. februar (18.00) Flashdance
Nedelja, 1. februar (20.00) Ostvarenje jednog sna

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.