Naslovna » Porodica » Deca » Impact Hub: Bezbedan internet za decu
Impact Hub: Bezbedan internet za decu
Impact Hub: Bezbedan internet za decu

Impact Hub: Bezbedan internet za decu

Deca i mladi koriste internet i društvene mreže u svakodnevnoj komunikaciji, učenju i igri. Poslednja istraživanja ukazuju na to da u Srbiji svako dete i mlada osoba u proseku koriste internet četiri sata dnevno.

Internet i društvene mreže su postali najveći izvor informacija, interaktivne komunikacije, kao i sredstvo građenja međusobnih odnosa, identiteta i ugleda.

Korišćenje interneta i društvenih mreža otvara neograničene mogućnosti u obrazovanju, poslovanju, i kreiranju novih prilika, u spajanju ljudi i kultura. Međutim, neinformisano, nekritičko, neadekvatno korišćenje takvih sredstava može da ugrozi zdravlje, razvoj ličnosti, socijalne odnose između dece i da stvori virtuelno nasilje.

Pod digitalnim (elektronskim) nasilјem podrazumevaju se svi oni slučajevi u kojima neko koristi elektronske uređaje (mobilni telefon, kameru, računar…) da bi nekoga namerno uplašio, uvredio, ponizio ili ga na neki drugi način povredio.

Elektronsko nasilje (cyber bullying) je bilo koji oblik slanja neprimerenih poruka, slika ili videa osobama koje ne mogu da kontrolišu ove postupke i imaju za cilj uznemiravanje, povrđivanje druge osobe.

Ankete Međunarodne unije za telekomunikacije pokazuju da:
• 31% učenika je izjavilo da njihovi roditelji ne znaju šta oni rade na internetu;
• 15% učenika je doživelo neprijatnost na internetu;
• 34% učenika na četu priča sa nepoznatim osobama;
• 31% učenika je lično upoznao osobu koju je prvi put upoznao na internetu;
• jedno od petoro dece je meta pedofila ili napasnika na internetu;
• svaka četvrta devojčica je spremna da ode na sastanak sa nepoznatom osobom koju je upoznala na internetu.

Kamp za decu od devet do 12 godina

Impact Hub Beograd organizuje trodnevni kamp usmeren i prilagođen deci uzrasta od devet do 12 godina sa ciljem da se deca nauče kako da bezbedno, konstruktivno i kreativno koriste društvene mreže i Internet.

Kamp traje tri dana i realizuje se u dva termina:
• I termin – 13, 14, i 15. januar i
• II termin – 30. i 31. januar i 1. februar.

Radionice se organizuju svakog dana od 17.00 do 20.00 u prostorima Impact Hub-a (Makedonska 21). Sa decom će raditi iskusni mladi teneri koji će koristiti role play, pozorišne veštine, storytelling i timski rad.

Cena kampa za jedno dete je 3000 RSD. Cena za drugo dete je 1000 RSD. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.