Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Detalj“ u UK „Vuk Karadžić“
Izložba "Detalj" u UK "Vuk Karadžić"
Izložba "Detalj" u UK "Vuk Karadžić"

Izložba „Detalj“ u UK „Vuk Karadžić“

U Ustanovi kulture „Vuk Karadžić“ (Bulevar kralja Aleksandra 77a) od 22. januara u 19.00 biće otvorena izložba fotografija „Detalj“.

Biće predstavljeni arhitektonski detalji sa fasada zgrada izgrađenih poslednjih nekoliko decenija na Zvezdari, koje pripadaju postmoderni, dekonstrukciji, haj-teku i neomoderni.

Izložbu će otvoriti dr Radmila Stojanović, uvodnu reč će dati arhitekta Radomir Vuković, a u ime Centra za istraživanje digitalne kulture govoriće Vladimir Anđelković. U ime opštine Zvezdara prisutne će pozdraviti Zoran Vuletić, zamenik predsednika opštine Zvezdara.

Na izložbi „Detalj“ biće predstavljeni fotografije sa delima Darka i Milenije Marušić, Mirjane Lukić, Borislava Kostića, Svetislava Ličine, Ognjena Đurovića, Mihaila Čanka, Dejana Todorovića, Vladimira Đorđevića, Miloša Bobića, Milana Lojanice, Miodraga Mirkovića, Olivera Stankovića, Dalibora Pantića, Danka Markovića, Jelene Ivkov, Petra Markova prikazani očima i dizajnom Stefana Gašparovića, Ivana Orlića i Ane Anđelković. (danubeogradu.rs)

Radomir Vuković: Detalj

Novo zamenjuje staro. Reč ‘zamenjuje’ nije primerena ovoj situaciji. Ruši se jedno, gradi se drugo. Pre 150 godina ovde su bili potoci, drvene klupe za pranje veša, livade, kukuruzi, vrbaci, ograđeni pašnjaci i bašte, prolazi za stoku… Sve je to zamenjeno (čitaj: porušeno) pre prekjuče. Pojavljuju su prave kuće na sprat, ali one su izvan urbanističkih zakonitosti vremena.

Otkako se pamti, ljudi su i gradili i rušili. Kuće u kojima su živeli i radili, ali i one druge, koje pokazuju koliko ko ume, sme i može. U cikličnim navratima, tehnologija bi pokazivala šta se može i dalje i više. Sve je porušeno juče.

Sve ovo smo gledali u nekim filmovima, divili se slikama u nekim časopisima. Novi materijali. Nove instalacije. Nova hemija. Nova fizika. Statika je još dobra…

U nekoj proporciji sve se to dešava i kod nas, primereno našoj Sudbini. I tako, ovoga trenutka pred nama se dešava nova logična, razumljiva a i na neki način iščekivana situacija. Dolazi do novog civilizacijskog, tehnološkog i investicionog prodora. Sve je to pokrenuto energijom koja se zove Kapital. Ili Novac. Kako hoćete. Vreme besplatnog deljenja stanova je prošlo. Sada stanovi moraju da se kupuju. Stan postaje roba. Stan je mašina za stanovanje. Ponovo se pojavljuje termin Stambena arhitektura. Individualna i kolektivna. Arhitekte imaju posla.

Na livadama se rade gabaritno masivni blokovi, koji po prirodi stvari zahtevaju visoku organizaciju industrijskih stanova. Nema pokrenutih kubusa. Prostora za fasadnu stafazu kao da nema. Sve je potčinjeno frekvenciji cena/metar kvadratni. Kao protiv teza ovome pojavljuju se lokacije skromnih dimenzija uslovljene isecanjem iz nekadašnjih parcela. Prostora nema mnogo.

To su iznuđeni paralelopipedni oblici urasli u građevinsku divljinu prošlih vremena. Tu se javlja prva ozbiljna uslovljenost svekolikog projektantskog rada. Zahtev investitora za maksimalnom korisnom površinom, uslovio je da je veliki broj novoizgrađenih objekata postavljen direktno na regulacionu liniju.

Ako se tome pridodaju kalkanski zidovi, koji su retko na granici parcele, postavljanje kalkana direktno na granice parcele, postavlja se pitanje koliko je preostalo prostora za dalji kreativni rad. I tada se dolazi do neverovatne ekvilibristike. Arhitekte zaboravljaju trodimenzionalnu uslovljenost i svoju kreativnu energiju postavljaju u dvodimenzionalnu ravan fasadnog platna.

Ovaj formalni minimalizam pripada istoj školi. On je u kontekstu aktuelne internacionalne produkcije. Svaki od ovih detalja, mogao bi biti prepoznat na bilo kom objektu, izrađenog tamo, bilo gde. Zlatni presek, nevidljive tangente, zamišljene dijagonale… Sve to više ne postoji. Zapravo sve ovo postoji, ali optička iluzija upotrebe svega ovoga, postala je slika jednog usvojenog moderniteta.

To je slika jedne slike. To je isti rukopis čitljiv u različitim detaljima. Šta god da se misli o ovome, to jeste edukativna matrica, za one koji idu preko građevinske linije. Koji gledaju ovo kako je zamenilo ono. Izvanredno sekvencionirane fotografije pokazuju da je sve ovo tačno. To su grafike vrhunskog nivoa.

Opština Zvezdara je izabrana kao primer gde se sve ovo vidi u pravoj meru i na pravom mestu.