Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Koncert: Spain u Domu omladine Beograda
Spain

Koncert: Spain u Domu omladine Beograda

U ponedeljak, 23. februara od 21.00, u sali Amerikana Doma omladine Beograda nastupiće kultni bend Spain.

Ulaznice su u pretprodaji na blagajni Doma omladine Beograda i preko Eventima, po specijalnoj prazničnoj ceni od 800 RSD.

Spain su kultni sastav iz Los Anđelesa, koji je zajedno sa Uncle Tupelo i Jayhawks, sredinom devedesetih ključno doprineo stvaranju danas popularnog „americana“ podžanra.

Grupu predvodi svojim i tihim glasom i lirskim basom Džoš Hejden, sin nedavno preminulog legendarnog džez basiste Čarlija Hejdena, ne tako davno gosta Beogradskog džez festivala.

Kao jedan od najcenjenijih amerikana bendova, ovi vrhunski umetnici dolaze po prvi put u Beograd da predstave svoj najnoviji album „Sargent Place“.

Treperenje žica i prigušene emocije

Ovo je jedan od sastava čiji je album definisao jedan stil za sledeće decenije – njihov debi „The Blue Moods Of Spain“ iz 1995. godine smatra se klasikom žanra. Osnovna osobina zvuka koji je proslavio Spain jeste naglašeno tiha muzika i elegična atmosfera u kojoj iz pesme u pesmu prigušene emocije sve jače dolaze u prvi plan. Treperenje žica i ljudskog glasa, mnogo melodija i nežnosti, obuzimaju slušaoca dok potpuno ne utone u ovaj jedinstven poetski svet.

Umetnost prigušenih emocija i stil u kome su uspešno pomešali uticaje bluza, folka, kantrija i džeza, uticao je na celu novu scenu bendova širom sveta i doveo do razvoja estetike „amerikane“. Pesma „Spiritual“ sa prvog albuma postala je standard kog su izvodili velikani. Kad je i sledeći album „She Haunts My Dreams“, ponovio uspeh prvog, bilo je jasno da su Spain tu da ostanu i da je njihov spori trans muzika budućnosti, stil koji su u kasnijim godinama mnogi kopirali i sledili.

U toku dvadesetogodišnje karijere, Spain su snimili pet studijskih albuma i jedan uživo. Posle pauze duže od decenije, 2012. vratili su se na scenu sa pomalo svetlijim tonovima, albumom „The Soul of Spain“ i sjajnim zapisom nastupa na najuglednijoj američkoj alternativnoj radio stanici KCRW, pod imenom „The Morning Becomes Eclectic Session“. Na oba ova zapisa novoj svežini značajno doprinosi prisustvo ženskog vokalnog trija sastavljenog od njegovih sestara, The Haden Triplets.

Završna tačka na putovanju u čežnjivi svet grupe Spain je album „Sargen Place“ koji je objavljen 4. novembra 2014. i koga na evropskoj turneji promovišu i koncertom u Beogradu. Osim činjenice da se na njemu nalazi poslednji snimak Čarlija Hejdena, koji je rado gostovao kod svog sina, značaj sastava dodatno je podcrtan činjenicom da ga je producirao Gas Sejfert, a miksovao Derel Torp.

Emotivni trans grupe Spain očekuje se u Domu omladine Beograda u ponedeljak, 23. februara, u okviru mini-Amerikana festivala u kome će publika imati priliku da vidi i čuje i Marka Lanegana, 24. februara. (danubeogradu.rs)