Naslovna » BG svaštara » Književnost » Laguna: Aleksandar Žikić – Mesto u mećavi
Laguna: Aleksandar Žikić - Mesto u mećavi

Laguna: Aleksandar Žikić – Mesto u mećavi

U Velikoj sali Studentskog kulturnog centra (SKC) u petak, 23. januara, održana je promocija knjige Aleksandra Žikića „Mesto u mećavi – priča o Milanu Mladenoviću“, o gitaristi, pevaču i vođi kultnog sastava Ekatarina Velika.

Uvodnu reč dao je Dejan Papić, direktor Lagune, koja je i izdavač knjige predstavljene kao „najizraženiji portret jednog rok umetnika u domaćoj publicistici“, dok je odlomke iz knjige čitala glumica Lora Orlović.

„Aleksandar Žikić je najadekvatniji pisac, a Laguna najadekvatniji izdavač za ovu knjigu, kao što je i SKC najadekvatnije mesto za njeno predstavljanje“, istakao je Papić, podsetivši da je 1980. godine baš u SKC-u prvi put čuo Milana Mladenovića koji je tada nastupao sa grupom Šarlo Akrobata, dodajući da je „osećao potrebu da vrati dug jednom vremenu“.

Novinar Goran Tarlać je odao priznanje Žikiću, navodeći da je on „bio pravi čovek da napiše knjigu o Milanu Mladenoviću“.

„Rezultat je jedna izuzetna knjiga o jednom izuzetnom životu i karijeri“, zaključio je Tarlać.

Kao što je i sam autor knjige napisao, Milan je imao neosporan značaj za domaću rok scenu, te da je imao udeo u životima svih koji su ga poznavali, kao i da je uticao na generacije poklonika.

„Milan i dalje uzburkava duhove, a njegova muzika još traje, i 20 godina posle njegove smrti“, rekao je Aleksandar Žikić. Svoju knjigu opisuje kao „studiju profesionalnog delovanja Milana Mladenovića, koja ne sadrži ništa lično ni privatno što bi moglo da naruši ono što je Milan hteo da zadrži za sebe“.

Žikić je rekao da je kao umetnik Milan Mladenović bio „jedinstven primer nekoga ko je uspeo da okupi toliko ljudi oko sebe i oko EKV-a“.

Laguna: Aleksandar Žikić - Mesto u mećavi

Kao da je bilo nekad

„Milan nije dozvolio da ga modeliraju već je sa punim umetničkim i ličnim integritetom radio na najbolji mogući način u datim okolnostima. To da ne moramo da snižavamo svoje kriterijume da bismo se nekom dopali, najveće je nasleđe Milana Mladenovića i EKV-a“, zaključio je Žikić.

Na promociji knjige govorila je i Sandra Rančić, koautorka filma „EKV – Kao da je bilo nekad“, koji je publika mogla da vidi nakon zvaničnog dela promocije i nastupa sastava IQV – EKV Tribute Band i specijalnih gostiju, bivšeg bubnjara EKV-a Firčija i Dade Topića.

Sandra Rančić je dodala da je knjiga dokaz da je uticaj EKV-a danas čak veći nego pre 20 godina i najavila nove filmske projekte posvećene ovom značajnom bendu.

Knjiga „Mesto u mećavi“ oslikava najizražajniji portret jednog rok umetnika. Značaj Milana Mladenovića za srpsku i jugoslovensku rok scenu ne može se preceniti – baš kao što se ne može preceniti njegov udeo u životima svih koji su ga poznavali, kao ni uticaj koji je ostvario na generacije poklonika.

„Stvarajući u vremenu rastakanja svih vrednosti, nije pronašao zaklonjeno mesto u mećavi koja je besnela oko njega. Zajedno sa jednom kompletnom postavom EKV-a otišao je sa scene i iz fizičkog života poražavajuće prerano, ostavljajući za sobom onu retku vrstu nasleđa koja se zasniva koliko na originalnosti umetničkog izraza, toliko i na etičkoj uzvišenosti stvaraoca“, kaže Žikić u svojoj knjizi o Milanu Mladenoviću.

O knjizi „Mesto u mećavi“

„Mesto u mećavi“ oslikava najizražajniji portret jednog rok umetnika u domaćoj publicistici, na suptilan način tumačeći okolnosti iz kojih je iznikao mit o Milanu Mladenoviću, gitaristi, pevaču i vođi Ekatarine Velike.

Laguna: Aleksandar Žikić - Mesto u mećaviMilanov značaj za srpsku i jugoslovensku rok scenu ne može se preceniti – baš kao što se ne može preceniti njegov udeo u životima svih koji su ga poznavali, kao ni uticaj koji je ostvario na generacije poklonika. Stvarajući u turbulentnom i nesigurnom vremenu, nije pronašao zaklonjeno mesto u mećavi koja je besnela oko njega.

Zajedno sa jednom kompletnom postavom EKV otišao je sa scene i iz fizičkog života poražavajuće prerano, ostavljajući za sobom onu retku vrstu nasleđa koja se zasniva koliko na osobenosti umetničkog izraza toliko i na etičkoj nepotkupljivosti stvaraoca.

„Mesto u mećavi“ istinita je priča o takvom stvaraocu, atmosferi u kojoj su nastajale neobično značajne pesme, bendu izuzetnih muzičara tragične sudbine – priča potresna ali lišena patetike, lirska i dramatična u isto vreme, potkrepljena autentičnim svedočanstvima i posebno odabranim autorskim fotografijama Nebojše Babića.

„Ja Milana nisam nikada voleo ni zato što je bio dobar čovek, ili gitarista, ili talentovan pesnik, ili kreativan umetnik. Niti sam ga voleo zbog bilo kojih njegovih svojstava, ili osobina. Niti što mi je nešto u životu učinio. Voleo sam ga i volim ga samo zato što on jeste. I što je jedini Milan koji je ikada postojao“, rekao je Dušan Dejanović, bubnjar Katarine II.

» Pročitajte odlomak iz ove knjige

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.