Naslovna » BG svaštara » Književnost » NIN-ova nagrada 2014: Filip David – Kuća sećanja i zaborava
NIN-ova nagrada 2014: Filip David - Kuća sećanja i zaborava
NIN-ova nagrada 2014: Filip David - Kuća sećanja i zaborava

NIN-ova nagrada 2014: Filip David – Kuća sećanja i zaborava

Odlukom žirija proglašen je dobitnik NIN-ove nagrade za 2014. godinu. Dobitnik je Filip David i knjiga „Kuća sećanja i zaborava“, u izdanju Lagune.

Žiri u sastavu Vladislava Gordić Petković, Jasmina Vrbavac, Mihajlo Pantić, Božo Koprivica i Mića Vujičić, odlučio je da NIN-ovu nagradu kritike za najbolji roman na srpskom jeziku, objavljen u 2014. godini, dodeli romanu „Kuća sećanja i zaborava“ Filipa Davida.

Za nagrađeni roman glasali su svi osim Mihajla Pantić čiji je favorit bio roman „Sabo je stao“ Ota Horvata (KC Novi Sad).

U najužem izboru bio je i roman Davida Albaharija „Životinjsko carstvo“ u izdanju Čarobne knjige.

Sugestivna studija zla

Roman Filipa Davida „Kuća sećanja i zaborava“ sugestivna je studija zla – zla u istoriji, zla u čoveku – koja sučeljava četiri životne priče Jevreja stradalnika i njihovih porodica u potresnom svedočenju sačinjenom od dnevnika, pisama i snoviđenja.

U ovom skladno komponovanom romanu sreću se san i java, patnja i želja, stvarnost i mogućnost, mitsko i mistično, dokument i fikcija. Sećanje je predstavljeno i kao neizbežnost i kao misija a jezik kao mogući način da se sačuvamo od zla:

„Trebalo bi izmisliti neki novi jezik, čist, neokaljan, koji bi imao jasnoću, dubinu, snagu, koji bi bio sposoban da izrazi prava osećanja. Takav jezik, precizan i snažan, predstavljao bi najjaču odbranu od zla“.

Roman Filipa Davida je umetnički dosledan, precizno osmišljen i superiorno napisan roman egzistencijalne jeze, roman o čoveku protiv koga deluju nemerljive sile smeštene u sferi nejezika, roman koji upečatljivo preispituje smrt, zlo i sudbinu ali i pamćenje kao silu koja sve nadilazi, piše u saopštenju žirija. (danubeogradu.rs)