Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Pijanisti Bojan Zulfikarpašić i Vasil Hadžimanov u Kolarcu
Bojan Zulfikarpašić i Vasil Hadžimanov (foto: Ivan Grlić)
Bojan Zulfikarpašić i Vasil Hadžimanov (foto: Ivan Grlić)

Pijanisti Bojan Zulfikarpašić i Vasil Hadžimanov u Kolarcu

Pijanisti Bojan Zulfikarpašić i Vasil Hadžimanov nastupiće prvi put zajedno u Kolarcu, 1. februara od 20.00.

Ova dva najblistavija predstavnika mlađe afirmisane generacije jazz muzičara, koji su postavili standarde mešanja modernog jazz jezika sa balkanskim muzičkim nasleđem, imaju bogate i uspešne karijere, brojne autorske albume i nagrade, kao i saradnju sa najvećim imenima jazz i moderne muzike.

Za ovaj premijerni nastup na Kolarcu pripremili su brižno odabran repertoar sačinjen od njihovih autorskih kompozicija i poznatih dela moderne muzike.

Neće se ograničavati samo na jazz, a poseban segment posvećen elektronskoj muzici imaće i posebne goste: DJ tandem Rahmanee & Uce.

Ovo muzičko putovanje kulminiraće segmentom posvećenim elektronskoj muzici uz neočekivane goste koji će naknadno biti najavljeni.

– Radujemo se putovanju kroz razne muzičke predele i zajednička najskrivenija i najprefinjenija osećanja – kratko su prokomentarisali Bojan Zulfikarpašić i Vasil Hadžimanov.

Ulaznice po ceni od 1.000 i 1.300 RSD moći će da se kupiti od 8. januara na blagajni Kolarca. VIP mesta za ovu priliku biće na samoj bini, a cena VIP ulaznice iznosi 1.600 RSD. (danubeogradu.rs)

Biografije

Vasil Hadžimanov je dobro poznato ime domaćoj publici, a izdvojio se kao jedan od prvih kompozitora na ovim prostorima koji kombinuje balkanske, tradicionalne folk ritmove i zapadne, moderne muzičke stilove (jazz, funk, rock, world music…) na svoj, potpuno autentičan način.

Od 2001. godine, kada su objavili album „11 razloga za…“, Vasil Hadžimanov Band ima veliki broj nagrada, nastupa na eminentnim festivalima širom Evrope i sa brojnim velikanima savremene jazz scene. Poslednji, peti album, snimljen je live, u okviru turneje, a trenutno je u produkciji.

Sva izdanja VHBand-a i muzika Vasila Hadžimanova su u Srbiji proglašeni za umetnička dela od kulturnog značaja za ovu zemlju.

Bojan Zulfikarpašić, rođeni Beograđanin, više od dve decenije živi i radi u Parizu, gde je uvaženo ime francuske jazz scene. Ima izuzetno uspešnu karijeru, a dobitnik je najvećih priznanja u jazz muzici.

Prvi autorski album za solo klavir objavio je 2001. pod nazivom „Solobsession“ i s njim je stekao svetski ugled. Među brojnim nagradama koje je osvojio tokom karijere su: nagrada francuske vlade i titula Viteza umetnosti i književniosti (2002), nagrada „Django Reinhardt“ Francuske akademije za muzičara godine, Evropska jazz nagrada „Hans Koller“ za najboljeg evropskog džez umetnika (2005) i francuska nagrada „Les victoires du jazz 2007“ za najbolji album godine („Xenophonia“)

Za poslednji album „Soul Shelter“ iz 2012. godine, Bojan Zulfikarpašić je dobio najprestižniju nagradu u Francuskoj iz oblasti džeza, „Victoires du jazz“, kao i zvanje najboljeg džez muzičara.

Poslednji nastup u Beogradu, Bojan je imao je početkom 2013. u Sava centru, kada je nastupio sa sesktetom.

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.