Naslovna » Izlasci » Izložbe » Do 17. februara: Nikad im bolje nije bilo?
Nikad im bolje nije bilo? - Opatija 1948 (Fond MIJ)
Nikad im bolje nije bilo? - Opatija 1948 (Fond MIJ)

Do 17. februara: Nikad im bolje nije bilo?

U Muzeju istorije Jugoslavije do 17. februara otvorena je izložba „Nikad im bolje nije bilo?“, o modernizaciji svakodnevnog života u socijalističkoj Jugoslaviji.

Izložba sa podnaslovom „Ritam života i Ritam godine – šetnja kroz svakodnevicu u YU“ prikazuje fenomen svakodnevice, slobodnog vremena i dokolice u Jugoslaviji. Projekat je rezultat istraživanja koje obuhvata period od 1950. do 1990. godine, a na postavci je izloženo više od 200 predmeta, 400 fotografija i 26 video klipova, koji na autentičan način svedoče o životu u socijalističkoj Jugoslaviji.

Autorka izložbe „Nikad im bolje nije bilo?“, Ana Panić, traga za odgovorima na pitanja: da li su Jugosloveni pronašli blagostanje; kako su ga, kada i zašto izgubili; kakav je bio sistem obrazovanja; kakav društveno–kulturni život; u kojim segmenita života se video modernizacijski skok.

Ciljne grupe kojima je izložba namenjena su široke, ali su naročito važne mlađe generacije koje nemaju lična sećanja na Jugoslaviju, već prošlost percipiraju preko porodičnih priča i slika koje često pogrešno stiču putem medija, filmova, literature, kompjuterskih igrica i društvenih mreža.

Nikad im bolje nije bilo? - Centroprom, Beograd, 1972. (Fond MIJ)
Nikad im bolje nije bilo? – Centroprom, Beograd, 1972. (Fond MIJ)

Interakcija sa publikom

Na izložbi su interpretirani i prikazani izvori i štampane publikacije (ideološka i političko-propagandna literatura, časopisi specijalizovani za pitanja slobodnog vremena, godišnjaci, stručni časopisi za turizam i turistički vodiči), analizirani načini predstavljanja svakodnevnog života u dizajnu, popularnoj kulturi, medijima, političkom govoru, zakonima i drugim pravnim aktima koji regulišu radno i slobodno vreme, fotografijama, razglednicama, televizijskim emisijama i filmovima i predmetima iz svakodnevnog života.

Projekat ima za cilj i intenzivniju interakciju sa publikom, koja će biti pozvana da donosi predmete iz tog perioda, ispriča svoja sećanja na život u socijalizmu i aktivno učestvuje u kreiranju sadržaja i komentarisanju na društvenim mrežama.

Pored autorke Ane Panić, kustoskinje MIJ, na projektu su radili i autori tekstova dr Igor Duda, predavač istorije na Odsjeku za povijest Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i suosnivač Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma i dr Ivana Dobrivojević, naučna saradnica na Institutu za savremenu istoriju.

Angažovani su istraživači i stručnjaci sa područja nekadašnje Jugoslavije, a koristi se muzejska, arhivska, bibliotečka i filmska građa i iz drugih institucija iz Srbije i regiona.

Tokom trajanja izložbe „Nikad im bolje nije bilo?“ organizuje se i bogat prateći program u MIJ (dečije radionice, pozorišne predstave, projekcije filmova, vođenja sa poznatim ličnostima, predavanja, promocije), dok su autorska vođenja subotom od 13.00. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.