Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Rat i mir, III deo
Beogradska filharmonija - Fabris Bolon

Beogradska filharmonija: Rat i mir, III deo

U petak, 13. februara od 20.00, u Kolarcu će Beogradska filharmonija održati klavirski koncert za levu ruku i orkestar iz ciklusa „Rat i mir“.

Da se klavir može virtuozno svirati samo jednom rukom, i to levom, dokazaće čuvena pijanistkinja Eliso Virsaladze, koja će nastupiti sa Beogradskom filharmonijom. Treći koncert iz ovog cikusa predvodiće Fabris Bolon.

Jedno od najupečatljivijih dela, inspirisanih Prvim svetskim ratom, Moris Ravel je komponovao za svog prijatelja Paula Vitgenštajna, pijanistu koji je tokom rata izgubio desnu ruku. Čuveni Ravel je želeo da napiše delo koje se zvučno neće razlikovati od kompozicija napisanih za dve ruke. U to će nas uveriti umeće Eliso Virsaladze, koja će nastupiti prvi put sa Beogradskom filharmonijom.

Muzičko podsećanje na ratne teme započeće „Svečanim maršom“, Modesta Musorgskog, a drugi deo koncerta posvećen je monumentalnoj Šostakovičevoj Simfoniji br. 11, koja se posredno bavi ratnom tematikom, vezanom za Rusku revoluciju 1905. godine.

– Kompozicije koje izvodimo inspirisane su istorijskim događajima, koje je važno obeležavati zbog budućih generacija. Ravelov Koncert je jedno od njegovih najmračnijih dela, ali u svom stilu, kompozitor uvek pronađe način da propusti jaku muzičku svetlost. Šostakovičeva Simfonija je veoma slikovita i stvorena sa idejom da bude popularno delo. Okarakterisana je i kao filmska partitura bez filma – kaže dirigent Fransis Bolon.

Sledeći koncert iz ciklusa „Rat i mir“, koji je posvećen stogodišnjici početka Prvog svetskog rata, predvodiće rezidencijalni dirigent Vladimir Kulenović, a zakazan je za 27. februar. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.