Naslovna » Izlasci » Festivali » Beogradski irski festival od 13. do 22. marta
Beogradski irski festival
Beogradski irski festival

Beogradski irski festival od 13. do 22. marta

Treći Beogradski irski festival (BIF) biće organizovan od 13. do 22. marta na desetak lokacija u Beogradu, uključujući i Most na Adi.

Seriju uzbudljivih i originalnih irskih događaja čine koncerti, pozorišne predstave, književne večeri, filmske projekcije, žurke ali i gastronomski doživljaji u restoranima.

Tokom nedelje u kojoj se proslavlja dan Svetog Patrika u srpskoj prestonici, po prvi put u jugoistočnoj Evropi, gostovaće i irska kantautorka Liza Henigen, 21. marta u Domu omladine.

Zanimljivo je da će Most na Adi 17. marta uveče biti po prvi put obojen zelenim svetlima! Na taj način Beograd će se pridružiti svetskim metropolama poput Empajer Stejt Bildinga u Njujorku, Sidnejske opere ili egipatskih piramida, kao grad koji prati svetski trend u proslavi dana Svetog Patrika.

»»» Beogradski irski festival 2015 PROGRAM

Ove godine će se širom sveta, a i u okviru BIF-a, obeležiti i 150 godina od rođenja nobelovca Vilijama Batlera Jejtsa, predstavom „Snivanje kostiju“ i njegovom poezijom (UK Parobrod i KCB).

Festival će, takođe, imati srpsku premijeru najnovijeg film Lenija Abrahamsona, „Frank“ (sa Majklom Fasbenderom), kao i projekciju retko prikazivanog prvog filma Nila Džordana, „Anđeo“ (35mm), trilera koji se odigrava na problematičnoj severnoj irskoj granici. Još jedan irski film, „Brza hrana“, sa Radetom Šerbedžijom u glavnoj muškoj ulozi, zabavna je priča o hrani i životu. S tim u vezi, u tri poznata restorana služiće se irski specijaliteti za vreme trajanja festivala.

Beogradski irski festival - Liza Henigen
Beogradski irski festival – Liza Henigen

Liza Henigen

Beogradski irski festival i koncertna agencija RockSvirke najavljuju regionalno premijerni nastup popularne kantautorke Lize Henigen (Lisa Hannigan). Irkinja će nastupiti 21. marta od 21.00 u sali Amerikana, u Domu omladine Beograda.

Ova mlada kantautorka prvobitno je dospela u žižu javnosti 2001. godine, i to kao ženski vokal uz Demijena Rajsa (Damien Rice) na njegovim najprodavanijim albumima „O“ i „9“. Ta saradnja krunisana je uspehom i postala vidljivija i široj filmskoj publici kada je pesma „The Blower’s Daughter“ sa albuma „O“ postala saundtrek za čuveni film iz 2004. godine „Closer“, u kom glume Džulija Roberts, Džad Lou, Natali Portman i Klajv Oven.

Solo karijeru započinje 2007. godine, od kada je objavila dva studijska albuma „Sea Saw“ (2008) i „Passanger“ (2011). Sarađivala je sa mnogim poznatim muzičarima, od Reja Lamontanja do Herbija Henkoka, i osvojila je mnoge muzičke nagrade i nominacije, kako u Irskoj, tako i u Americi. Lisa pleni svojom lepotom i šarmom, a njen snažni vokal ostavlja bez daha.

Specijalni gosti na beogradskom koncertu su miljenici lokalne publike, bend Stray Dogg, koji će tom prilikom izvesti numere sa svoja dva studijska albuma.

Pored Dukata oko čijeg kantautorskog rada nastaje bend, tu je još pet članova, Ana i Jelena, na violini i klaviru, zatim Marko na gitari, i Vlada i Relja na basu i bubnju.

Promotivna cena ulaznice za ovaj koncert je 1000 RSD. (danubeogradu.rs)