Naslovna » Izlasci » Film » Ciklus kubanskog filma u Institutu Servantes
Ciklus kubanskog filma - 7 dana u Havani
Ciklus kubanskog filma - 7 dana u Havani

Ciklus kubanskog filma u Institutu Servantes

U sklopu nedavno otvorene izložbe „Cuba-z“ u galeriji Instituta Servantes biće organizovan ciklus kubanskog filma.

Ambasada Kube i Institut Servantes predstaviće savremene filmove sa ovog karipskog ostrva koji odražavaju raznolikost zemlje.

Titlovi su na srpskom, a ulaz je slobodan.Za dž

Beni (2006)

U utorak, 10. februara od 19.00, publika će moći da vidi film „Beni“ reditelja Horhea Luisa Sančesa.

Vrativši se iz Meksika gde je učvrstio svoju karijeru krajem četrdesetih godina, Beni More je umetnik koji muzikom i plesom osvaja široke mase. Jedan bogati političar ga angažuje da nastupi povodom izborne kampanje. Međutim, izdaja čini da ne uspe u svojoj velikoj želji – osnivanju džez benda, i on raskida ugovor.

Frustriran i pod prekomernim uticajem alkohola njegov život postaje haotičan. Sa malo truda ponovo će okupiti bend i postići uspehe, a osveta iz davnih dana uvućiće ga u politički konflikt u Venecueli iz kog će izaći oslobođen.

Havana bluz (2005)

Biće prikazan i film Benita Sambrana „Havana bluz“, u četvrtak, 12. februara od 19.00.

Rui i Tito godinama u orkestru zajedno sviraju melodiju svojih snova: da postanu muzičke zvezde. Njihove partiture pretvorile su se u muziku koja oslikava njihov prisni i strastveni odnos sa zajedničkom grupom prijatelja.

Tito živi sa svojom bakom, pravom damom muzike, podjednako elegantnom, koliko i jedinstvenom. Nasuprot tome, Rui živi sa majkom svoje dvoje dece, mladom Karidad. Ona kao pravi borac izdržava porodicu prodajući svoje ručne radove. Par se bori sa najtežim periodom u svom odnosu, uz veliku pomoć i podršku te iste grupe prijatelja.

Ali, jednog dana, par španskih producenata, koji su nedavno otkrili izuzetan talenat koji poseduju Tito i Rui, ponudiće im međunarodnu saradnju. Ubrzo, muzičari će se naći u velikoj dilemi: da li će biti spremni da ostave za sobom čvrste veze i prigrle svoje snove?

7 dana u Havani (2012)

Omnibus od sedam kratkih filmova „7 dana u Havani“ biće prikazan 17. februara od 19.00.

Cilj reditelja bio je da uhvate energiju i vitalnost koji Havanu čine jedinstvenom. Svako poglavlje pokazuje svakodnevni život različitih likova u toku jednog dana u nedelji. Film odražava dušu ovog grada kroz različita naselja, ambijente, generacije i kulture.

Reprezentativna mesta Havane, poput hotela Nacional, Malekona, itd, su uobičajena scenografija nekih epizoda. Uz glumačko gostovanje čuvenog srpskog reditelja Emira Kusturice. Režiseri su: Laurent Cantet, Benicio Del Toro, Julio Medem, Gaspar Noé, Elia Suleiman, Juan Carlos Tabío i Pablo Trapero.

Habanastation (2011)

Ciklus kubanskog filma u Institutu Servantes, 19. februara od 19.00, zatvoriće film „Habanastation“ autora Ijana Padrona.

U ovom filmu glume deca iz dečje pozorišne trupe „Košnica“. Majito se izgubio tokom proslave 1. maja i stigao je do siromašnog naselja pored Trga revolucije poznatog kao La Tinta. Tu sreće druga iz škole kojeg je do tada jedva poznavao.

To će biti kraj u kojem će Majito otkriti drugu Kubu, u kojoj živi Karlos i koja je daleko od njegove luksuzne kuće u Miramaru, kroz zajedničku avanturu koja će ih zbližiti. (danubeogradu.rs)