Naslovna » Izlasci » Film » Cinemala – novi kafe-bioskop u Beogradu
Cinemala - kafe-bioskop (foto: Marko Popović)

Cinemala – novi kafe-bioskop u Beogradu

Jedini besplatni kafe-bioskop u Beogradu, Cinemala, promovisaće domaće mlade stvaraoce ali i anti-blokbaster filmske hitove.

Tokom februara u Braće Krsmanović 12, u okviru novog koncepta Kulturnog centra Peron, svakog utorka biće emitovani višestruko nagrađivani autorski filmovi nezavisne produkcije, koje naša publika nije imala priliku uopšte da vidi ili jeste, ali svega nekoliko puta. Ideja projekta Cinemala je da se, makar malo, popravi loše stanje u kulturi, pogotovu u filmskoj umetnosti.Za dž

– Naša publika nema puno mesta na kojima može da pogleda kvalitetne autorske filmove koji nisu blokbasteri, a postigli su velike uspehe na značajnim festivalima. Neki ne dođu do bioskopa uopšte, neki se na repertoarima zadrže veoma kratko, a opet ima i onih koji su imali samo po jedno ili dva prikazivanja u okviru festivala. A to zaista nije dovoljno – kaže Ognjen Krstić, idejni tvorac kafe-bioskopa Cinemala.

Ovog meseca već je prikazan film „A Touch Of Sin“ (Dodir greha), koji je je dobio nagradu za najbolji scenario u Kanu. Sledećeg utorka (10. februara) na repertoaru je „Blue Is The Warmest Color“ (Plavo je najtoplija boja), koji je prikupio impozantnu 81 festivalsku nagradu.

Do kraja meseca na programu su i „Leviathan“ (17. februar), koji je nominovan za Oskara za najbolji strani film, i „Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju“ (24. februar), ‘vlasnik’ Zlatnog lava u Veneciji.

Promocija domaćih ostvarenja i edukacija

Međutim, poseban akcenat stavljen je na domaća ostvarenja, gostovanje naših filmskih umetnika, kao i na edukaciju publike.

Do sada su emitovani „Varvari“, „Život i smrt porno bande“, „Tilva Roš“ i „The Box“, a gosti posle projekcija su bili i autori Ivan Ikić, Mladen Đorđević, Nikola Ležajić i Andrijana Stojković, sa kojima je publika posle pričala o njihovim delima.

– Ta debata je i važnija od same projekcije, jer se na taj način i edukuje publika. Mogu da se čuju anegdote sa snimanja, ali pitaju i stručne i laičke stvari. A posebnu čar tome daje opušetna atmosfera kafe-bioskopa, pošto posetioci uvek mogu da uzmu piće i budu znatno ležerniji nego u velikim bioskopima – navodi Krstić.

Sve projekcije počinju od 21.00, isto kao i svakog drugog ponedeljka, kada će na progarmu KC Peron biti domaći studentski filmovi.

Još jednom, ulaz u kafe-bioskop Cinemala je slobodan i to važi za sve projekcije. (danubeogradu.rs)

Repertoar

Utorak, 10. februar (21.00) Plavo je najtoplija boja
Utorak, 17. februar (21.00) Levijatan
Utorak, 24. februar (21.00) Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju