Naslovna » Izlasci » Festivali » FEST 2015 » FEST 2015: „Divlje priče“ osvaja publiku
FEST 2015 - Divlje priče
FEST 2015 - Divlje priče

FEST 2015: „Divlje priče“ osvaja publiku

Kandidat za Oskara, film „Divlje priče“, najveće iznenađenje sezone biće prikazan na 43. FEST-u.

Retki su filmovi koji osvoje simpatije kritike i publike, a upravo takav je jedan od miljenika festivalskih krugova protekle sezone – argentinski film „Divlje priče“.

Ova antologija sastoji se iz šest kratkih priča koje povezuje zajednička tema – nasilje i osveta. Film je nominovan za Zlatnu palmu, Oskara i Satelit nagradu, a dobio je nagrade publike na festivalima u San Sebastijanu, Sarajevu i Sao Paulu, ali i desetominutne ovacije u Kanu.

Takođe, u Argentini je postao instant klasik – pored obaranja rekorda gledanosti, film je očigledno bio blizak publici, pa je tako nekoliko replika već ušlo u žargon.

Prepoznaj se!

Reditelj Damian Šifron je filmofil od malih nogu. Već sa devet godina je počeo da snima kratke filmove, a pre „Divljih priča“ napisao je i režirao dva filma i TV seriju koja je bila hit u Argentini.

– Ono što nas odvaja od životinja je naša sposobnost da se obuzdamo – rekao je Šifron u jednom intervjuu. – Životinja ne može da se obuzda i osuđena je na svoje instinkte. Nasuprot tome, mi imamo ‘bori se ili beži’ mehanizam, ali to dolazi sa visokom cenom. Većina nas je frustrirana jer mora da se obuzdava, ali neki ljudi izgube kontrolu i eksplodiraju. Ovo je film o ljudima koji eksplodiraju, i svi možemo da razumemo zašto. Svaki put kad čitam o nekome ko je navodno uradio nešto iracionalno ili varvarski, razmišljam kako mi ta osoba uopšte nije strana.

Šifron je izjavio kako je scenario pisao u kratkim naletima dok je radio na drugim projektima, i to mu je pružalo svojevrsnu katarzu posle događaja koji su ga uznemirili. A kada je poslao scenario ostalim saradnicima, svi su se složili sa njim i prepoznali se u situacijama.

Jednu od uloga u filmu tumači Rikardo Darin, verovatno najpopularniji argentinski glumac. Izgleda da je Darin taličan, budući da je ovo već treći film u kome glumi a koji je nominovan za Oskara za najbolji strani film („The Secret in Their Eyes“ ga je osvojio 2010).

Zanimljivo je da kritičari ovaj film često opisuju kao „Junaci na rubu nervnog sloma“ aludirajući na čuveni Almodovarov film, a upravo je Pedro sa svojim bratom Agustinom bio producent.

Agustin je rekao kako je Šifron pisao scenario bez ideje da će ga oni pročitati, ali čim su ga dobili, odmah su uvideli paralele sa Almodovarovim radom i odlučili da stanu iza njega. Ovakva podrška sigurno je pomogla filmu da se probije na kompetitivnom tržištu, ali mu je kvalitet omogućio da se popne do samog vrha.

Film je na programu u Sava centru, 1. marta od 22.00, i u Domu omladine Beograda, 4. marta od 22.30. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.