Naslovna » Izlasci » Festivali » FEST 2015 » FEST 2015: Gošće Mila Elegović i Vanja Sviličić
FEST 2015 - Zagreb kapučino
FEST 2015 - Zagreb kapučino

FEST 2015: Gošće Mila Elegović i Vanja Sviličić

Na programu FEST-a je i hrvatski film „Zagreb kapučino“ a tim povodom u Beograd dolazi glumica Mila Elegović i rediteljka Vanja Sviličić.

Iz regiona nam stiže interesantan film, „Zagreb kapučino“, redak primer modernog ženskog filma u savremenoj balkanskoj kinematografiji. Glavne uloge tumače Nela Kočiš i Mila Elegović, koju je naša publika zavolela kao Irenu Grobnik u popularnoj seriji „Bitange i princeze“.

Iza kamere se takođe nalazi žena, rediteljka Vanja Sviličić kojoj je ovo debitantski igrani film. Vanja je diplomirala na Tekstilno tehnološkom fakultetu, ali znala je da je film ono čime želi da se bavi.

Sama je izučila zanat i počela da radi kao snimatelj i reditelj. Scenario „Na trgu“ (2007), koji je napisala na radionici kampa za talente na Berlinalu, producirali su STEPS International i ZDF Arte u koprodukciji s Mitropom, a premijerno je prikazan na Berlinalu 2008. godine.

Drugi scenario za kratki igrani film „Vidimo se u Sarajevu“ (2008) odabran je među pet scenarija iz Jugoistočne Evrope na konkursu Sarajevo grad filma.

Urbana, ali komična priča

– Volim ženske filmove i ženske teme, ali ljudi često o tome govore na pogrdan način, kao da je to nešto manje vredno – izjavila je Vanja Sviličić povodom svog debija. – Kad netko kaže ‘ženski’, zamišljam jednu moćnu energiju, poetiku koju malo muškaraca može da artikulira.

Iako je vodila glavnu reč na snimanju filma „Zagreb kapučino“, u pomoć je ipak pozvala i malo muške energije – svog supruga Ognjena. Ognjen Sviličić već je poznat domaćoj publici, a i on će se na FEST-u predstaviti svojim filmom „Takva su pravila“. Vanja Sviličić je i osmislila priču, ali kako je izjavila, ona je više vizuelni tip i teško prenosi ono što zamisli na papir, pa je zamolila supruga da joj pomogne oko scenarija.

Ovo je priča o dve najbolje prijateljice iz detinjstva, Petri i Kristini, koje se sreću posle mnogo godina. Petra se razvodi i Kristina, gradska devojka, dolazi iz Kelna u Zagreb da je teši i pomogne joj da nastavi život bez muža i porodice. Uz nekoliko šoljica kafe i preko večernjeg izlaska upoznajemo njihove strahove, terete, njihovu samoću i nesigurnost. Ovo je jedna prava urbana priča, drama ali sa komičnim elementima.

Film je na programu 6. marta od 20.00 u Dvorani Doma sindikata i 7. marta od 14.30 u Dvorani KCB. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.