Naslovna » Izlasci » Festivali » FEST 2015 » FEST 2015: Gost Beograda – David Oelhoffen
FEST - reditelj David Oelhoffen
FEST - reditelj David Oelhoffen

FEST 2015: Gost Beograda – David Oelhoffen

Francuski reditelj David Oelhoffen biće gost predstojećeg FEST-a, a njegov film „Daleko od ljudi“ biće prikazan u programu „Horizonti“.

Kratkim filmom „Zid“ (Le mur) Oelhoffen je karijeru počeo 1996. godine. Posle deset godina i nekoliko kratkih filmova, režirao je svoj prvi dugometražni film „In Your Wake“.

Debitantsko ostvarenje donelo mu je nominacije za Zlatnu kameru i nagradu kritike u Kanu.

Daleko od ljudi

Film „Daleko od ljudi“ je drugi Oelhoffenov film, nominovan za Zlatnog lava u Veneciji, gde je osvojio tri nagrade: Nagrada mladih za najbolji film, nagrada Interfilm, nagrada SIGNIS.

Francuski profesor Daru podučava decu u jednom alžirskom selu. U osvit alžirskog rata, njemu je naređeno da odvede disidenta Mohameda u grad gde treba da mu se sudi, a njihov odnos koji se razvija na tom teškom putovanju je u fokusu ovog filma.

FEST - Daleko od ljudi

Priča je inspirisana Kamijevom kratkom pričom „Gost“, a i sam Kami je živeo u Alžiru u ranoj mladosti i pisao o njemu. Oelhoffen je promenio neke aspekte priče, i pomerio je iz perioda pre sukoba, na trenutak samog početka rata.

Ipak, ističe da ovo nije film o ratu, i da ga ne interesuje da objašnjava okolnosti tog sukoba, već kako je on uticao na ljude odjednom obuhvaćene nasiljem.

– Od samog početka želeo sam da ovo bude univerzlna priča, kao vestern- sukob dva sistema zakona, sa divljim i moćnim pejzažem u pozadini – kaže David Oelhoffen.

Glavnu ulogu tumači Viggo Mortensen koga je autor kontaktirao pošto je video snimak na kome govori na francuskom.

Mortensen je bio zaintrigiran pričom koja nije bila ideološki ostrašćena, već je govorila o običnim ljudima i njihovoj želji da ne učestvuju u nasilju, iako se nalaze u njegovom centru. Takođe je istakao da je bio nateran na razmišljanje o ljudima u Izraelu i Palestini koji su trenutno u sličnoj situaciji.

Zanimljivo je i da su muziku za film uradili Nick Cave i Warren Ellis. Oelhoffen je bio vrlo zainteresovan da baš oni osmisle saundtrek, jer je njihova muzika atmosferična i važno je da u filmu muzika potcrtava odnos između junaka, a ne naglašava nasilje.

Film „Daleko od ljudi“ na programu je u Sava centru, 5. marta od 9.00 i 6. marta od 19.00, a u bioskopu Fontana – 7. marta od 21.00. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.