Naslovna » Izlasci » Festivali » FEST 2015 » FEST 2015: Nemački autori dolaze u Beograd
FEST 2015 - Samuraj
FEST 2015 - Samuraj

FEST 2015: Nemački autori dolaze u Beograd

Nemački reditelji Til Klajnert i Tim Kreger predstaviće svoje filmove na ovogodišnjem FEST-u.

Reditelj iz Berlina, Til Klajnert, autor je filma „Samuraj“ koji će biti prikazan 7. marta u ponoć, u Sava centru.

Odrastao je crtajući stripove i režirajući s prijateljima video-radove i animirane filmove rađene animacijom gline. Godine 2004. počeo je studije režije na Nemačkoj filmskoj i televizijskoj akademiji u Berlinu, gde je napisao scenarije i režirao veliki broj kratkih filmova koji su prikazani na festivalima u Lokarnu, Oberhausenu, Edinburgu, Sao Paulu, nemačkom Fantasy Film festu i Raindance u Londonu. Od 2005. član je kolektiva Schattenkante filmmakers. „Samuraj“ je njegov diplomski film.

– ‘Samuraj’ je za mene, kako kažemo na nemačkom, ‘Herzensangelegenheit’, stvar srca – rekao je Klajnart. – Želeo sam da povratim deo naše pripovedačke tradicije koja je, nažalost, skoro iskorenjena u savremenom nemačkom filmu: mračan, fantastični triler. Još u detinjstvu su me privlačili avanturizam, misterioznost i začudnost fikcije, bilo da su u pitanju bajke braće Grim ili filmovi poput švedskog ‘Ronja Rövarsdottir’. Mračne šume i napuštena imanja u okolini Berlina, iako su me plašila, bila su moja omiljena igrališta. Nekako, osećaj da je svet pun čudesa za mene je uvek bio propraćen subliminalnim strahom od nečeg opasnog što vreba iz senke.

Stanovnici izolovanog nemačkog sela zastrašeni su vukom koji opseda okolne šume. Jakob, mladi policajac, je na njegovom tragu, ali oseća da se u tami krije nešto više. On pronalazi čoveka divljih očiju obučenog u haljinu i sa samurajskim mačem, katanom, u rukama. Kada samuraj pozove Jakoba da ga prati na njegovom pohodu ka selu, Jakobova misija postaje da ga sustigne i okonča njegovo razuzdano uništavanje. Na kraju noći, Jakob je preživeo previše toga i predaleko je od osobe koja je nekad bio. Nešto sakriveno u njemu je oslobođeno i nema povratka.

Ovo je uzbudljiva priča o strahu, zavođenju, gubitku kontrole i oslobođenju – priča koja opominje o nesigurnoj vezi između svesnog i podsvesnog i o posledicama koje nastaju kada se ne suočavate sa svojim unutrašnjim demonima.

FEST 2015 - Savet ptica
FEST 2015 – Savet ptica

Tim Kreger: Savet ptica

Film „Savet ptica“ na programu je 7. marta od 19.30 u Dvorani KCB, i 8. marta od 15.00 u Domu omladine Beograda.

Na severu Nemačke, 1985. godine u Icehou, rođen je Tim Kreger. Studije započinje na Evropskom filmskom koledžu Ebeltoft, u Danskoj, gde je proveo jednu godinu i kao asistent. Pošto je dobio stipendiju u Minhenu, studira kameru i dokumentarni film na Filmskoj akademiji Baden-Virtenberg u Ludvigsburgu. Tim radi kao autor, reditelj i snimatelj.

„Savet prica“ je Kregerov diplomski film i veliki je uspeh to što je pozvan da ga premijerno prikaže na festivalu u Veneciji.

– Potpuno smo zatečeni u najboljem smislu te reči i radujemo se sjajnom festivalskom proboju našeg neobičnog filma – izjavio je Kreger povodom ove počasti.

Na FEST-u će se njegov film takmičiti za nagradu Beogradski pobednik u glavnom programu.

„Savet ptica“ je elegantno komponovana drama bogata atmosferom i štimungom i smeštena je u nemačke šume 1929. Ovaj prelepo postavljen film izgleda kao prizor sa slike Kaspara Dejvida Fridriha, slikara iz doba romantizma, a izdašna muzička pratnja stvara još jedan sloj već bogate atmosfere.

Gledaoci upoznati sa kulturnim i filozofskim pravcima ere prepoznaće elemente nemačkog romantizma i kulta prirode, kao i ideje da je duhovno uzdizanje čoveka moguće u čistoj okolini.

Učitelj muzike Paul Lajnart dobija neočekivano pismo od prijatelja Ota Šifmana, mladog i talentovanog kompozitora koji se odselio iz Berlina posle propalog braka.

Pismo je poziv Paulu da ga poseti u njegovoj šumskoj brvnari – i da se upozna s njegovim novim radom, dugo očekivanom simfonijom. Paul povede suprugu Anu i kolegu Vilija, njih troje nađu brvnaru, ali od domaćina ni traga ni glasa. Dok tragaju za njim sledećeg dana, Paul primećuje nešto neobično u pesmi lokalnih ptica… (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.