Naslovna » Izlasci » Festivali » FEST 2015 » FEST 2015: Ričard Drajfus dolazi u Beograd
FEST 2015: Ričard Drajfus
FEST 2015: Ričard Drajfus

FEST 2015: Ričard Drajfus dolazi u Beograd

Oskarovac Ričard Drajfus (Richard Dreyfuss), biće gost 43. FEST-a.

Drajfus je publici najpoznatiji po kultnim ulogama u filmovima „Američki grafiti“ – koji će biti prikazan u okviru programa FEST klasik – zatim, „Ajkula“, kao i po Oskarom nagrađenoj ulozi u filmu „The Goodbye Girl“.

Kao i svaku mladi glumac u početku, i Drajfus je morao da prođe kroz niz malih, neprimetnih uloga da bi došao do svoje prve velike šanse. Ali, sreća u nesreći je što su te male uloge bile u velikim filmovima.

Prvi put je zaigrao u filmu „Valley of the Dolls“, zatim u filmu „Dillinger“ i „Diplomcu“ (The Graduate) gde je imao jednu repliku: „Da pozovem policiju? Pozvaću policiju“. Ubrzo je stigla i velika šansa – film „Američki grafiti“ koji mu je doneo nominaciju za Zlatni globus, ali i otvorio vrata Holivuda.

Do kraja sedamdesetih Drajfus je već bio zvezda zahvaljujući ulogama u Spilbergovim hitovima „Ajkula“ i „Bliski susret treće vrste“. Za film „The Goodbye Girl“ 1978. osvojio je Oskara i sa svojih 30 godina postao najmlađi glumac kome je to pošlo za rukom, a taj rekord držao je čitavih 25 godina.

Strast: istorija

Tokom sledeće decenije, Ričard Drajfus se skoro povukao sa scene zbog ličnih problema, ali se uspešno oporavio i povratio svoju karijeru filmovima „Down and Out in Beverly Hills“, „Moon Over Parador“, „Always“ Stivena Spilberga, „Postcards from the Edge“ i „Rosencrantz & Guildenstern Are Dead“.

Najvažniju ulogu u kasnijem periodu ostvario je 1995. u filmu „Opus gospodina Holanda“ (Mr. Holland’s Opus). U ovom biografskom filmu o fiktivnom profesoru muzičkog i njegovoj 30 godina dugoj karijeri, Drajfus je odigrao glavnu ulogu i za nju bio ponovo nominovan za Oskara i Zlatni globus.

Osim glume, njegova velika strast je istorija, a 1997. je čak i objavio roman „Dva Džordža“ (The two Georges) koja se bavi alternativnom istorijom, tj. dešavanjima u Americi koja je i dalje deo britanske kraljevine jer je američka revolucija bila neuspešna.

Pre deset godina objavio je da planira da se povuče sa filma i posveti pozorištu koje je uvek više voleo, ali je nastavio da se povremeno pojavljuje u manjim ulogama kao što su potpredsednik SAD Dik Čejni (Dick Cheney) u biopiku Olivera Stouna (Oliver Stone) o Bušu – „W“, i gostovanje u popularnoj seriji „Weeds“ za koje je dobio nagradu Saturn. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.