Naslovna » Izlasci » Festivali » FEST 2015 » FEST 2015: Srbija, zemlja filma
FEST 2015 - Tenor
FEST 2015 - Tenor

FEST 2015: Srbija, zemlja filma

Srbija postaje sve interesantnija zemlja za snimanje filmova, a brojne inostrane produkcije koje u sve većem broju dolaze u potrazi za idealnim lokacijama govore u prilog tome.

Na FEST-u će premijerno biti prikazana dva filma inostranih produkcija koji su snimani u Srbiji – „Tenor“ i „Mač osvete“.

Tenor

„Tenor“ je prvi južnokorejski film sniman u Srbiji, a za domaću produkciju bila je zadužena kompanija Viktorija film.

Film je sniman na lokacijama u Beogradu kao što su zgrada srpskog parlamenta, Beli dvor, KUD Lola i Zemun koji su predstavljali nemački grad Sarbriken. Takođe, u filmu se pojavljuju i domaći glumci Dragan Mićanović, Nataša Tapušković i Marko Stojanović.

Ovaj biografski film o čuvenom operskom pevaču koji gubi sposobnost govora na programu je 4. marta od 20.00 u Dvorani Doma sindikata i 5. marta od 12.00 u Dvorani KCB.

Mač osvete

Film „Mač osvete“ britanskog reditelja Džima Vidona takođe je sniman na domaćim lokacijama. Izvršnu produkciju za Srbiju uradio je Red Production.

Huberta Von Liel, producentkinja iz Vertigo Films je izjavila da su veoma zadovoljni kako je proteklo snimanje:

– Od jula prošle godine, kada smo razgledali lokacije, do evo samog kraja snimanja, sve je proteklo bez zastoja i problema. Osim nekoliko glavnih glumaca, reditelja, i direktora fotografije, svi ostali, njih oko 150 su iz Srbije, i rade na najvišem profesionalnom nivou.

Ovaj istorijski spektakl na programu je 5. marta od 20.00 u Dvorani Doma sindikata i 6. marta od 14.30 u Dvorani KCB.

FEST 2015 - Mač osvete
FEST 2015 – Mač osvete

FEST Forward

Tokom festivala, u okviru industry dela, biće upriličen okrugli sto na temu snimanja, tj. servisa.

Industry program pod nazivom FEST Forward, koji će okupiti značajne ljude iz sveta filmske industrije, sa fokusom na domaću kinematografiju i regionalnu saradnju, biće održan tokom poslednja tri dana FEST-a.

Biće posvećen saradnji regionalnih fondova, ali i filmskih producenata sa televizijama, predstavljanju domaćih filmova stranim kompanijama i distributerima, ali i poreskoj politici vezanoj za film.

FEST Forward će tokom tri dana festivala ugostiti direktore i „decision makere“ regionalnih fondova, predstavnike vodećih evropskih world sales kompanija, direktore i urednike regionalnih televizija, profesionalce koji se bave domaćim i servisnim produkcijama. (danubeogradu.rs)