Naslovna » BG servis » Istorijski arhiv Beograda: Uskoro digitalizacija kartona
Istorijski arhiv Beograda: Potrebna digitalizacija kartona
Istorijski arhiv Beograda: Potrebna digitalizacija kartona

Istorijski arhiv Beograda: Uskoro digitalizacija kartona

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali posetio je Istorijski arhiv Beograda, kako bi se upoznao sa stanjem depoa i situacijom u kojoj se ova ustanova kulture nalazi.

– Istorijski arhiv Beograda je temeljna ustanova kulture ovog grada tako da će se uvek nalaziti visoko na listi naših prioriteta. Za ovu godinu Grad Beograd obezbedio je sredstva za rekonstrukciju postojećih depoa, a u toku su pripremne radnje – kaže gradonačelnik i dodaje da će se raditi na klimatizaciji, ventilaciji, mikrosistemu depoa i sistemu za stabilno gašenje požara.

Zahvaljujući tome, arhivska građa u depoima će moći da se čuva na bezbedan način.

Siniša Mali je istakao i da su trenutni kapaciteti arhiva nedovoljni, te da će Grad nastojati da nađe način za rešavanje ovog problema.

– S obzirom na to da nema mesta za prijem nove građe u postojećim depoima, Grad Beograd će ispitati pravne i finansijske pretpostavke za proširenje arhiva na postojećem prostoru, sa ciljem dugotrajnog regulisanja smeštaja arhivske građe – kaže Mali.

Gradonačelnik je istakao i da će biti obezbeđena sredstva iz donacije za digitalizaciju kartona žitelja Beograda od 1928. do 1951. godine.

Gradonačelnik i sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević aktivno obilaze ustanove kulture Grada Beograda kako bi se upoznali sa izazovama i teškoćama sa kojima se one susreću, i kako bi rešavali akutne probleme. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.