Naslovna » Izlasci » Izložbe » Istorijski muzej Srbije: Besplatan ulaz za praznik
Istorijski muzej Srbije

Istorijski muzej Srbije: Besplatan ulaz za praznik

Ustanova kulture od nacionalnog značaja, Istorijski muzej Srbije pridružuje obeležavanju Dana državnosti Republike Srbije.

Na Sretenje, u nedelju, 15. februara, svi zainteresovani mogu besplatno da posete aktuelne izložbe Istorijskog muzeja Srbije i u Konaku kneza Miloša u Topčideru.

Na Trgu Nikole Pašića 11 posetioci imaju priliku da vide do 31. marta produženu postavku „Srbija 1914“ i njenu tematsku ekstenziju izložbu „Žensko lice Velikog rata“, a u Konaku kneza Miloša stalnu postavku, koja obuhvata ambijentnalno izlagačke celine pod nazivom „Život u Srbiji u 19. veku“ u bočnim sobama prizemlja i postavku „Miloš Obrenović– dinastija, istorija, mit“ u prostorijama na spratu Konaka.Za dž

Srbija 1914

Autori izložbe „Srbija 1914“ nastojali su da posetiocima na edukativan i interaktivan 3D način približi politički, kulturni, naučni i privredni uspon Srbije sa početka 20. veka. Takođe, predstavili su i događaje koji su prethodili samom ratu (Carinski rat, Aneksiona kriza, balkanski ratovi, Sarajevski atentat, Julska kriza i Niška deklaracija) i srpske vojne uspehe iz 1914, prve godine Prvog svetskog rata.

Autori koncepcije izložbe su muzejski savetnik Nebojša Damnjanović i viša kustoskinja Snežana Solunac (Istorijski muzej Srbije), kao i Vuk Obradović (Vojni muzej).

Žensko lice Velikog rata

U posebnom delu galerije posetioci mogu da vide i izložbu „Žensko lice Velikog rata“, koja predstavlja različita lica žena učesnica Prvog svetskog rata, njihove različite položaje i angažmane kroz četiri idealna tipska modela, na dva fronta delovanja: žena kod kuće – građanka i žena sa sela, i žena direktna učesnica ratnih sukoba – vojnik i pripadnica sanitetskih misija.

Temom su obuhvaćene, kako anonimne pripadnice ženske populacije tako i poznata i manje poznata ženska lica koja su učestvovala u Velikom ratu poput najodlikovanije žene Velikog rata Milunke Savić, dobrovoljke „Gvozdenog puka“, Sofije Jovanović, Lenka Rabasović, Flore Sends, poznatija kao „srpska Engleskinja“, crnogorskih heroina, Vasilije Vukotić i Milice Miljanov i mnogih drugih.

Autorka izložbe je kustoskinja ma Dragana Spasojević, dok je postavku dizajnirala kustoskinja Izabela Martinov-Tomović.

Konak kneza Miloša
Konak kneza Miloša

Život u Srbiji u 19. veku

U Konaku kneza Miloša ambijentnalno izlagačke celine „Život u Srbiji u 19. veku“ prezentuju život u građanskom i seoskom domaćinstvu (kulturu ishrane i stanovanja, negu tela, odevanje, razvoj saobraćaja i pojavu turizma itd.) i javnom prostoru, uticaje vekovnog života u okvirima Osmanskog carstva na pomenute sfere života, ali i postepeno prihvatanje evropskih dostignuća i trendova.

Sprat Konaka je posvećen dinastiji Obrenović i opisuje period borbe protiv osmanske vlasti, stvaranje nezavisne moderne srpske države, diplomatija koja je tome doprinela i razvoj srpske kulture, nauke i prosvete tokom vladavine dinastije Obrenović (1815-1903).

Autorke koncepcije postavki u prizemlju su kustoskinje mr Katarina Mitrović i ma Dragana Spasojević, dok su koncepcije na spratu muzejski savetnik Nebojša Damnjanović i viši kustosi mr Katarina Mitrović i Vladimir Merenik. Dizajn postavki u Konaku su osmislili Borjana Šuvaković i Rastko Šurdić.

Izložbe Istorijskog muzeja Srbije su realizovane uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.