Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Jozef van Vizem svira u bioskopu Zvezda
Jozef van Vizem (foto: B. Jonason)
Jozef van Vizem (foto: B. Jonason)

Jozef van Vizem svira u bioskopu Zvezda

Slavni holandski kompozitor i lautista, Jozef van Vizem (Jozef Van Wissem), dobitnik Zlatne palme u Kanu za originalnu muziku za film Džima Džarmuša „Samo ljubavnici opstaju“, nastupiće 13. februara u bioskopu „Zvezda“.

Ovaj ekscentrični umetnik, pažnju privlači kontrastnim delovanjem u polju savremene muzike za lautu. Najbolji primeru su da je komponovao delo koje prati sliku Hansa Holbajna „Ambasadori“ u Nacionalnoj galeriji u Londonu, a istovremeno je pisao muziku za video igricu „Sims Medieval“.

Svojim nesvakidašnjim pristupom sviranja specijalno dizajnirane barokne laute, vodi slušaoce na putovanje kroz živopisne muzičke pejzaže. Mračne, intimne, ispunjene čežnjom…

Kao avangardni kompozitor, vokalima i elektronikom menja očekivani zvuk laute i približava ga meditativnom stanju. Direktna i hipnotišuća, muzika van Vizema objavljivana je na etiketama kao što su „Important“ i „Crammed Discs“. U potrazi za vanvremenskim zvukom koji bi pratio ljubavnu priču dvoje Džarmušovih vampira, Jozef van Vizem „zipuje“ vekove muzike za lautu u nulu i stvara nešto potpuno novo.

Radeći zajedno, Jozef i Džim su postali veliki prijatelji koje je povezala ljubav prema umetnosti i istom pogledu na svet. A upoznali su se na veoma zanimljiv način…

– Šetao sam Sohom i ugledao Džima. Bio sam veliki fan njegovih filmova pa sam mu prosto prišao i upitao ga da li ga interesuje muzika za lautu. On je rekao ‘da’ – kaže Jozef.

– To se dogodilo na uglu ulica Bowery i Prince, ako se dobro sećam! – odbrusio je Džarmuš

Kao predgrupa nastupiće domaći elektro akustični duo „Ponton“ koji čine Igor Štanglicki i Marko Jevtić.

Ulaznice se prodaju na blagajni bioskopa Zvezda po ceni od 500 RSD. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.