Naslovna » Izlasci » Izložbe » KomBank Art hol: Umetnost Irana
KomBank Art hol: Umetnost Irana
KomBank Art hol: Umetnost Irana

KomBank Art hol: Umetnost Irana

Poznati iranski umetnik Sejed Hasan Soltani, apstraktnim delima rađenim akrilnom tehnikom, predstavio je novi pogled na tradicionalne iranske minijature na svojoj izložbi „Umetnost Irana“ u KomBank Art holu.

Izložbu u Makedonskoj 29 otvorio je Mađid Fahimpur, ambasador Irana, a prisutnima se na otvaranju obratio dr Mahmud Salui, direktor Centra za kulturu I. R. Iran u Srbiji.

– Slikarstvo u Iranu je našlo svoj izraz u minijaturi, toj prefinjenoj i delikatnoj formi kojom su iranski umetnici vešto i umešno stvarali svoja neponovljiva dela. Međutim, ono se nije zadržalo i ograničilo samo na minijaturu, već se snažno izrazilo i u onim oblastima koje su iranski umetnici iskusili u ranijim periodima. Neki iranski umetnici stvorili su zapažena i autentična dela u kojima su smelo i uspešno spojili stari tradicionalni izraz sa novim formama i tako uspeli da minijaturu povezu sa modernim slikarstvom. Jedan od njih svakako je i dr Sejed Hasan Soltani, koji u svojim radovima nastoji da uspostavi duboku vezu između tradicionalnog i modernog slikarstva. Zapravo, njegov originalan i nadasve težak stvaralački poduhvat više je nego uspešan. U pogledu etičkih pogleda i karakteristika, otkrio sam da je dr Soltani vredan svakog poštovanja, uzvišenog duha i čistih misli i jedan od onih umetnika koji su svoju umetnost stavili u službu opštih humanih vrednosti nastojeći da njome ljudima prenese uzvišena značenja. Nadam se da će ova izložba, sa njegovih 37 prikazanih radova, zadovoljiti radoznalost i ukus beogradske publike – poručio je dr Mahmud Salui.

Sejed Hasan Soltani je do sada izlagao na četrdeset domaćih i međunarodnih izložbi, a „Umetnost Irana“ je njegova deveta samostalna izložba.

– Kulturne vrednosti Irana koje imaju svoj koren u istoriji težimo da danas prenesemo novim generacijama, na novi način. Često se dešava da grešimo kada ponavljamo umetničke radove. Stara umetnička dela treba da posluže samo kao inspiracija i ne treba ih kopirati. Ranije, umetnici u Iranu nisu realno prikazivali život kakav ih okružuje, taj njihov pogled na svet je bio apstraktan. Kroz svoja dela sam se trudio da akcenat stavim na osećanja u odnosu na vizuelno i na takav način gledam na prirodu i svet. Na primer, ptice na mojim slikama su prikazane kao simbol ljubavi, ljubaznosti i srdačnosti. Kroz svoje radove, pokušavam da komuniciram sa publikom, a inspiracija za moje slike su tradicionalne iranske minijature – otkrio je autor izložbe, Sejed Hasan Soltani.

Posetioci će do 16. februara imati priliku da se bolje upoznaju sa iranskom umetnošću, a ulaz na izložbu u KomBank Art holu je besplatan. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.