Naslovna » BG svaštara » Promocije » Konferencija Technology & Innovation Arena 2015
Konferencija Technology & Innovation Arena 2015
Konferencija Technology & Innovation Arena 2015

Konferencija Technology & Innovation Arena 2015

Technology & Innovation Arena, trodnevna regionalna konferencija u organizaciji Infoarena Grupe, a pod pokroviteljstvom Evropske banke za obnovu i razvoj, završena je u Hotelu Crowne Plaza.

Konferencija je ispunila očekivanja organizatora u nameri da podstakne saradnju između tehnološkog sektora i inovatora, kao i da pruži priliku učesnicima da saznaju kakve su potrebe investitora koji žele da ulože u ovaj region.

Konferencija je okupila vodeće stručnjake ove oblasti, koji su u otvorenom i konstruktivnom dijalogu predstavili svoje najveće izazove kada je reč o povećanju inovacija koje se baziraju na tehnologiji, ali i neophodnu saradnju svih institucija države na ovom putu.Promo

Jedan od glavnih predavača bio je zamenik predsednika Tehničko istraživačkog centra Finske (VTT), Hari Eiraksinen (Harri Airaksinen), koji tom prilikom istakao:

– Aktivna uloga javnog sektora je od krucijalnog značaja u činjenici da je Finska lider u svetu kada je reč o inovacijama, prema oceni Svetskog ekonomskog foruma. Srbija od nas može dobiti ideje kako da unapredi stvari na polju inovacija, posebno vezano za usluge javne uprave.

Postoji jaka volja…

Govoreći o perspektivama ovog regiona u pogledu razvoja inovacija, Eiraksinen je primetio da postoji jaka volja da se preduzmu krupni koraci ka digitalizaciji usluga.

– Nove prilike za saradnju privatnog i javnog sektora i obrazovnih istraživačkih instituta su sada sigurno omogućene, jer balkanske zemlje imaju pristup EU fondovima. To je velika šansa za Srbiju.

Neki od glavnih zaključaka konferencije Technology & Innovation Areni su:

• Potreba stvaranja kulture društva koje bi bilo zasnovano na inovacijama, a time i komplementarno na globalnom tržištu.
• Potreba stvaranja ekosistema neophodnog za stvaranje inovacija.
• Potreba za nadnacionalnom saradnjom na području: privatnog sektora, nauke, akademske zajednice, državne uprave, lokalne samouprave i medija kako bi se stvorili efikasni poslovni modeli.
• Olakšati regulaciju kako bi se ubrzali procesi inovacija.
• Važnost stručnosti u pripremu projekata koji se finansiraju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.