Naslovna » BG servis » Počasni građani Beograda i Mihalkov, Handke i Stoltenberg
Sednica Skupštine grada Beograda - počasni građani Beograda
Sednica Skupštine grada Beograda - počasni građani Beograda

Počasni građani Beograda i Mihalkov, Handke i Stoltenberg

Odbornici Skupštine Grada na današnjoj sednici usvojili su odluku da filmski stvaralac Nikita Mihalkov, pisac i humanista Peter Handke i norveški političar Tornvald Stoltenberg budu počasni građani Beograda.

Razlog za donošenje ove odluke je njihov doprinos afirmaciji Beograda i predani rad na promovisanju našeg grada i Republike Srbije u svetu.

Ovo je presedan, jer su do sada počasni građani Beograda bili političari i generali. Do sada se nije dogodilo da za počasne građane srpske prestonice budu imenovani umetnici!

»»» Svi počasni građani Beograda

Fond za političku izuzetnost predložio je Tornvalda Stoltenberga, Zadužbina „Miloš Crnjanski“ predložila je Petera Handkea, a Jugoslovenska kinoteka – Nikitu Mihalkova.

Ovim povodom gradski menadžer Goran Vesić izjavio je:
– Ovo nije priznanje samo Tornvaldu Stoltenbergu i svemu što je on uradio za našu zemlju već i Kraljevini Norveškoj, koja je kao zemlja možda i najviše pomogla u poslednjih petnaest godina, što i danas čini. Mihalkov je jedan od najvećih umetnika današnjice, dobitnik Oskara, a Beograd je zadužio filmom „Sunčanica“, koji govori o ruskim emigrantima u Beogradu posle Oktobarske revolucije, kada su mnogi od njih ostavili velike tragove u kulturi Beograda, njegovoj arhitekturi i prosveti. Peter Handke je pisac koji već decenijama podržava Srbiju, bez obzira na to ko je na njenom čelu, i koji se svojim nastupima bori da se sazna pravo stanje na Kosovu i Metohiji. Kao pisac, intelektualac, mnogo je radio tokom bombardovanja na afirmaciji Srbije i pravoj istini, a novčani deo nagrade „Henrik Ibzen“ u iznosu od 50.000 evra poklonio srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji. Po mom mišljenju, ako iko od svetskih intelektualaca zaslužuje da dobije zvanje počasnog građanina Beograda, to je Peter Handke. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.