Naslovna » Izlasci » Izložbe » Povodom Dana državnosti besplatno u Narodni muzej
Narodni muzej: Sava Šumanović - Motiv iz Šida
Narodni muzej: Sava Šumanović - Motiv iz Šida

Povodom Dana državnosti besplatno u Narodni muzej

Od 14. do 17. februara ulaz u Narodni muzej biće besplatan, od 14. do 17. februara, povodom Dana državnosti Srbije.

Pored centralne zgrade na Trgu Republike, gde je aktuelna nagrađivana izložba „Pit Mondrijan. Slučaj Kompozicije II“, zatim izložbe „Sava Sandić“ i „Kroz lica muzeja“, posetioci će moći da vide i postavku izložbe „I ovaj kamen zemlje Srbije“ u Galeriji fresaka Narodnog muzeja.

Ovu izložbu Narodni muzej priređuje od 12. februara (svečano otvaranje od 19.00) upravo povodom Dana državnosti, a biće izloženo 38 dela. Svi radovi su iz kolekcija Narodnog muzeja, nastali između 18. do 20. veka.Za dž

Takođe, obnovljena ambijentalna celina Muzeja Vuka i Dositeja (Gospodar Jevremova 21) biće dostupna za zainteresovane posetioce.

I ovaj kamen zemlje Srbije

Do 26. aprila biće otvorena nova izložba u Galeriji fresaka u Cara Uroša 20. Ovoga puta će kroz pejzaže i vedute živopisnih oblasti Srbije biti predstavljen doživljaj identiteta države kroz umetničku prizmu.

Reč je o slikama u ulju, akvarelima, crtežima i grafikama gde su svojim ličnim i poetskim interpretiranjem predela, umetnici ostavljali svedočanstvo doživljaja teritorije države.

Posetioci izložbe u Galeriji fresaka imaće mogućnost da se upoznaju sa pejzažima počev od romantizovanih krajolika Feliksa Kanica, izuzetnih ostvarenja Đorđa Krstića, Steve Todorović, Paje Jovanovića, Borivoja Stevanovića, Koste Miličevića, crteža Ljube Ivanovića, sve do pejzaža sa ličnim pečatom Milana Konjovića, Save Šumanovića i Cuce Sokić.

Pejzaž je u srpskom slikarstvu tretiran često i samo kao povod umetnicima da ispolje ličnu ekspresiju, za šta je ovaj žanr bio najbolja prilika da se izraze. Bilo da je u pitanju istorijski, gradski ili ruralni pejzaž, umetnici slikani prostor podređuju svojim estetski načelima.

Registrujući motiv od kojeg ne odstupaju, oni su sopstveni umetnički doživljaj pretpostavili realnosti, nikada ne žrtvujući estetsko činjeničnom.

Pojave u srpskom likovnom stvaralaštvu koje se izborom dela autorke, Evgenije Blanuša, sagledavaju na izložbi „I ovaj kamen zemlje Srbije“ pozivaju da se upustimo u istraživanje onoga što odražava kareakter teritorije Srbije. (danubeogradu.rs)

Narodni muzej: Feliks Kanic - Banja Soko-grad
Narodni muzej: Feliks Kanic – Banja Soko-grad

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.