Naslovna » BG špijun » Predstavljamo banje Srbije
Vrnjačka Banja
Vrnjačka Banja

Predstavljamo banje Srbije

Jedan od najatraktivnijih segmenata u turističkoj ponudi Srbije su – banje.

Banje i klimatska mesta u Srbiji imaju dugu tradiciju i oduvek su bila omiljena mesta za odmor. Većina banja nalazi se u podnožju planina, okružene su šumom, zaštićene od jakih vetrova, imaju blagu klimu i predstavljaju ekološki čiste sredine.

Srbija je veoma bogata termomineralnim izvorima čije vode po hemijskom sastavu, temperaturi i drugim svojstvima omogućavaju lećenje skoro svih bolesti za koje se banje preporučuju.

Na oko 55 termalna lokaliteta, u čijim blagodetima su uživali još i stari Rimljani, banjske terapije prilagođene su lečenju širokog spektra zdravstvenih smetnji ili oboljenja. Zdravlje dobijate u različitim oblicima: iz caše, putem kupki i vazduhom.

Međutim, u banje se ne dolazi samo iz terapeutskih razloga. Bilo da ste tamo samo zbog odmora, rekreacije ili treninga, privatno ili službeno, u banjama Srbije vas čeka mnoštvo mogućnosti za sportske aktivnosti i odmor, kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom: džoging, vožnja biciklom, plivanje, mini-golf, tenis, rukomet, košarka, odbojka i fudbal.

Ako ste raspoloženi za šetnju, uživaćete u prirodnim lepotama i bogatstvu lekovitog bilja, pečuraka i šumskog voća. Banje su odlično opremljene za organizovanje kongresa, seminara, drugih velikih skupova, kao i za kondicione pripreme sportskih ekipa.

U okolini banja moći ćete da obiđete srednjovekovne manastire Studenicu, Sopoćane, Žiču ili Manasiju i njihove poznate freske. Uz to, raznovrsne manifestacije tradicionalne i moderne umetnosti i bogata ponuda tradicionalne kuhinje, doprineće da, za kratko vreme, uspostavite psihofizičku ravnotežu.

Banje za kičmu i kosti

Od bolova u kičmi pati oko 80% populacije, a bolovi u leđima se pojavljuju najčešće u razdoblju od 20 do 55 godine. S obzirom na tip bolesti svaka banja bi umirujuće i blagotvorno uticala na onog koji ima problem sa kičmom, ali ipak mogu se i treba izdvojiti banje Srbije u kojima se specijalizovano leče bolesti kičmenog stuba.

Na severu Srbije terapije tretiranja bolesti kičme izvode se u Banji Kanjiži, Banji Junaković, Banji Vrdnik i Banji Rusandi.

Banja Kanjiža
Banja Kanjiža

U centralnoj Srbiji lečenjem bolesti kičmenog stuba bave se Palanački Kiseljak, Selters banja, Ribarska banja, Jošanička banja i Ovčar banja.

Zapadna Srbija ne može se pohvaliti velikim brojem banja kao što to na primer mogu centralna i južna Srbija, ali kada su u pitanju bolesti kičme Banja Koviljača nudi terapije za širok spektar oboljenja koje pogađaju kičmeni stub.

Na istoku Srbije lečenje oboljenja kičme sprovode se u Gamzigradskoj banji i Sokobanji, mada ni u jednoj ni u drugoj banji lečenje bolesti kičme nije na prvom mestu u medicinskoj ponudi.

Na jugu Srbije više banja nudi medicinski program za one sa oboljenjima kičmenog stuba. To su Bujanovačka banja, Vranjska banja, Novopazarska banja, Sijarinska banja, Lukovska banja i Niška banja.

Banje za reumu

Po istraživanjima tri četvrtine Srba boluje od nekog oblika reumatizma, što ovu bolest čini najrasprostranjenijom u Srbiji. Reumatizam nije izlečiv, ali se terapijama tegobe mogu umanjiti. Kada dođe do terapija, na scenu stupaju banje, koje u svom medicinskom programu gotovo uvek imaju specijalističke terapije posvećene tretiranju reumatskih bolesti.

Reumatska oboljenja leče se u gotovo svim banjama Srbije. Srbija je bogata mineralnim, termalnim i termomineralnim vodama, kao i lekovitim gasom i blatom-peloidom, što su sve činioci vekovima stare i toliko dugo i unapređivane balneoterapije (balneo – kupati se, lat.). Balneoterapija koristi prirodne faktore, a efekti lečenja njom zasnivaju se na mineralnom sastavu sastojaka i njihovoj apsorpciji.

Vojvođanske banje pogodne su za lečenje reumatskih oboljenja. Banja Kanjiža sa veoma toplom termomineralnom vodom (72 ˚C) i lekovitim blatom, leči veći broj reumatskih oboljenja. U Banji Junaković, koja se nalazi na severozapadu Srbije, tretiraju se razne vrste hroničnog reumatizma, a terapeutski blok je moderno opremljen, pa se u banji izvode najraznovrsnije vrste terapija.

Od Subotice udaljena 8 km, Banja Palić specijalizovana je za lečenje različitih bolesti reumatskog tipa. Voda Palićkog jezera je bogata mineralima, a stroncijum kao sastojak mineralnog mulja pomaže kod srastanja kostiju.

Banja Vrdnik, nalazi se u podnožju južne strane Fruške gore, a u njoj se leče svi tipovi reumatskih oboljenja. Zbog visokog sadržaja ozona u vazduhu, banja Vrdnik se svrstava u red vazdušnih banja, a izvori termomineralne vode su hipoterme sa širokim spektrom blagotvornog delovanja na ljudski organizam. Fruška gora gostima nudi bogat prirodni i kulturno-istorijski sadržaj.

Gotovo sve banje centralne Srbije medicinski tretiraju reumatska oboljenja. To su Palanački Kiseljak, Selters banja, Ribarska banja, Vrnjačka Banja, Bogutovačka banja, Mataruška banja, Jošanička banja, Gornja Trepča, Banja Vrnjci.

U istočnoj Srbiji banje koje se bave lečenjem reumatskih oboljenja su Sokobanja, Zvonačka banja, Brestovačka banja i Gamzigradska banja. Reumatska oboljenja u južnoj Srbiji tretiraju Lukovska, Bujanovačka, Vranjska, Novopazarska, Kuršimlijska i Prolom banja.

Zlatibor (foto: D. Bosnić; arhiva TOS)
Zlatibor (foto: D. Bosnić; arhiva TOS)

Vazdušne banje

Ono što vazdušne banje razlikuje od ostalih banja je dodatak još jednog lekovitog faktora (uz termomineralne vode, lekovito blato i gas), a to je vazduh izrazito blagotvoran za respiratorne puteve.

Susretanje različitih vazdušnih klima, velika godišnja insolacija, izostanak aerozagađivača, visoka koncentracija jona i ozona u vazduhu, malo padavina i magle, blaga leta i zime, odlike su vazdušnih banja i klimatskih mesta Srbije.

Balneoklimatološki institut Srbije je nekoliko banja proglasio vazdušnim, uzimajući u obzir njihova izuzetna klimatska i vazdušna svojstva. Ovim statusom u Srbiji se mogu pohvaliti Banja Ivanjica, Zlatar, Zlatibor, Divčibare, Sokobanja, banja Vrdnik i planina Rudnik. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.