Naslovna » Izlasci » Pozorište » Premijera: Tajna madam Tiso – Dodirujući istoriju“
Tajna madam Tiso - Dodirujući istoriju
Tajna madam Tiso - Dodirujući istoriju

Premijera: Tajna madam Tiso – Dodirujući istoriju“

U sredu, 18. februara od 20.00, biće održana premijera baletske predstave „Tajna madam Tiso – Dodirujući istoriju“.

Premijera ova koreodrame – savremenog baleta u četiri čina i 24 slike, održaće se u Velikoj sali Doma omladine Beograda, a cena ulaznice je 350 dinara.

Predstava je nastala u koprodukciji Akademije „Ambulsi“ i Doma omladine Beograda. Ovaj projekat realizovan je u saradnji sa Pozorištem na Terazijama i pozorištem Dadov.

Veo misterije

Čuveni muzeji voštanih figura Madam Tiso poznati su širom sveta, međutim život ove vajarke, za većinu, prekriven je velom misterije. Umetnici iz Srbije, kompozitori iz Italije i Bugarske i libretistkinja, rediteljka i koreografkinja Evgenija Trofimčuk Veda iz Rusije, otkriće publici fascinantan život Mari Tiso isprepletan impresivnim događajima vremena u kojem je živela.

Autorka Evgenija Trofimčuk Veda ima ideju da publici prenese osećanja i emocije istorijskih ličnosti, koje su živele tokom perioda raskoši i bezbrižnosti u okruženju prelepog Versaja, a koji se naprasno završio otpočinjanjem Francuske revolucije.

– Bezbrižnost je zamenjena strahom za život i način na koji se prijatelji madam Tiso suočavaju sa svojom neizbežnom sudbinom samo je jedan deo koncepcije koju ćemo predstaviti – govori Evgenija. – Madam Tiso je veoma interesantna osoba i gledanje sveta njenim očima je sigurno nesvakidašnji fenomen.

Govoreći o baletskoj predstavi umetnica nam otkriva da je Mari Tiso proživela tri različita života, bila veoma povređena i izdata od strane ljudi željnih krvi, međutim spas nalazi u ljubavi prema svojoj deci i vajrstvu. Te dve ljubavi pomažu joj da ostavi istorijsko nasleđe koje je danas prepoznato širom sveta.

– Delo poseduje i ironičnu notu, ali neka ova interpretacija ostane kao neočekivano iznenađenje na samom kraju – otkriva Evgenija.

Hrabra i krhka žena

Zašto baš madam Tiso? Šta je to specifično u njenom životu što biste želeli da podelite sa publikom?
– Svi veoma dobro poznaju svetski popularan brend muzeja voštanih figura Madam Tiso, ali niko ne zna kroz šta je sve bila primorana da prođe ova hrabra, a ujedno i krha žena da bi osnovala svoj muzej i u njemu skupila kraljeve i revolucionare, pisce i filozofe, kriminalce i mučitelje. Njenih 89 godina života dozvolili su joj ne samo da mnogo radi, već i da prođe kroz različite vremenske epohe, koje je prevazilazila hrabro i bez straha. U trenucima patnje, spas je nalazila u poslu, veri i ljubavi.

Na ovom projektu sarađivali ste sa umetnicima iz Srbije i kompozitorima iz Bugarske i Italije. Kako je protekla ta međunarodna saradnja?
– U septembru 2014. godine, čekalo me je polaganje magistarskog međunarodnog ispita iz baletskog rediteljstva u Državnoj akademiji muzike i baleta u Bugarskoj. Polaganje je prošlo veoma uspešno, a ideja za „Madam Tiso“, balet u jednom činu, došla mi je noć pred ispit. Dva meseca sam u Bugarskoj pripremala koncept „Rađanje skulpura“, ali nisam bila zadovoljna, nije bilo dubine. Tada sam odlučila da se obratim istoriji, jednom od mojih omiljenih predmeta. Gde bismo još mogli da nađemo dubinu i dramatrurgiju, ako ne u istorijskim tragedijama ljudi. Tada je „Madam Tiso“ došla sama od sebe, kao da sam čitavo leto radila postavku o njoj. Na državnom ispitu profesor Hekmet Mehmetov, direktor baleta bugarske opere, rekao je da je zadovoljan i potpisao mi je izdavanje diplome. Tamo sam se upoznala i sa simfonijskim kompozitorom Rumenom Bojadžievim, koji mi je sa zadovoljstvnom ponudio pravo za korišćenje njegove muzike za predstavu. Italijanski kompozitor i profesor muzičkog konzervatorijuma u Palermu, Andrea Ferante, dao mi je dozvolu odavno. I tako smo konačno došli do ovog dugo očekivanog trenutka…

Ceo intervju sa Evgenijom Trofimčuk pročitajte OVDE. (danubeogradu.rs)

Tajna madam Tiso - Dodirujući istoriju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.