Naslovna » Izlasci » Sajmovi » Sajam turizma: Srbija na turističkoj mapi sveta
Sajam turizma
Sajam turizma

Sajam turizma: Srbija na turističkoj mapi sveta

Međunarodni sajam turizma u Beogradu, kao vodeći i najposećeniji događaj u oblasti turistike privrede u regionu, pravo je mesto da Srbija zasija!

Srbija će biti predstavljena kao primamljiva turistička destinacija i jedinstveni kutak Evrope sa bogatim etnološkim nasleđem, prirodnim potencijalima i kulturnim bogatstvom.

U saradnji sa glavnim turističkim organizacijama i državnim institucijama biće realizovani brojni tematski programi koji će Srbiju predstaviti kao zemlju pogodnu za investicije, poslovne susrete, kongrese i seminare, ali i za obilazak, odmor, rekreaciju i oporavak, adrenalinske avanture, šoping i zabavu.

Taste Serbia

S obzirom da je turizam u Srbiji progresivna privredna grana, da je u protekloj godini ostvaren devizni priliv od oko 1,1 milijarde dolara, a broj stranih turista porastao za 12 procenata, velike su mogućnosti i šansa da se naša zemlja uspešno promoviše i pozicionira na turističkoj mapi sveta.

Turistička organizacija Beograda će sa Sekretarijatom za privredu grada Beograda i Privrednom komorom Beograda predstaviti zajednički projekat i saradnju u oblasti podsticanja razvoja ruralnog turizma.

Inače bogata turistička ponuda Beograda kontinuirano se unapređuje, a na sajmu će se Beograd promovisati kao poslovna „city break“ destinacija.

Pod sloganom „Taste Serbia“, poslednji dan Sajma turizma, 22. februar, osmišljen je kao sveobuhvatna prezentacija Srbije i Beograda u hali 4 Beogradskog sajma. Tada će posetioci svim čulima uživati u ukusima i mirisima gastronomske ponude svih krajeva Srbije, kao i beogradskih opština u okviru zajedničkog nastupa.

Dobro je poznato da inostrani gosti u Srbiji vole gostoprimstvo i toplinu, gastronomske specijalitete i, možda više od svega cene autentičan prirodni ambijent.

Nacionalni parkovi, reke, jezera, pećine, prirodni rezervati, kanjoni samo su deo prirodnog bogatstva koje Srbija ima i može da ponudi. Pravi zaljubljenici u prirodu naći će, istražujući po Srbiji, oaze nedirnute prirode za uživanje i opuštanje.

Prirodne lepote Srbije

Evo nekoliko jedinstvenih prirodnih lepota Srbije koje su prava poslastica za strane turiste: Srbiju krasi pet Nacionalnih parkova – Fruška gora, Tara, Kopaonik, Đerdap i Šar planina.

Svim zaljubljenicima u „divlju” prirodu preporučuje se da obavezno posete Nacionalni park Šar planina. Prostire se u dužini od 85 kilometara i smatra se jednim od faunom najraznovrsnijih područja Evrope.

Za ljubitelje istraživanja pećina pravi izbor može predstavljati Bogovinska pećina (istočna Srbija), čiji ulaz se nalazi na 360 m nadmorske visine. Jedna je od najdužih pećina u Srbiji, dužina istraženih kanala je oko 6 km. Kroz pećinu teče rečica, dok dublji delovi pećine obiluju pećinskim nakitom.

Kroz Srbiju protiče Dunav, možda najpopularnija reka na svetu za rečna krstarenja koja predstavlja veliki turistički potencijal naše zemlje.

Adresa: Beogradski sajam, Bulevar vojvode Mišića 14
Radno vreme: četvrtak, 19. februar od 10.00 do 18.00; petak, 20. i subota 21. februar od 10.00 do 19.00 i nedelja, 22. februar od 10.00 do 17.00.
Cene: ulaznica – 300 RSD; ulaznica za grupne posete – 200 RSD; parking – 200 RSD/sat
Hale: hala 1, hala 2, hala 3, hala 3a, hala 1a, hala 4.
Broj izlagača: više od 880
Stranih izlagača: više od 270.
Očekivani broj posetilaca: više od 62.500.
Broj poslovnih posetilaca: više od 10.500.

Prirodni i turistički biser opštine Bor je svakako Borsko jezero. Nalazi se u podnožju plаnine Crni vrh, a „prirodnjaci” će posebno uživati u listopadnim i četinarskim šumama, zelenim livadama i pašnjacima kojima je jezero okruženo. Borsko jezero je jedno od 49 jezera koja krase Srbiju.

Važan deo prirodnih znamenitosti su i parkovi prirode među kojima je najpoznatiji prirodni fenomen Đavolja varoš, karakteristična po zemljanim kulama. Čine je 202 kamene figure koje su visoke od dva do petnaest metara. Ovaj fenomen jedinstven je u Srbiji i vrlo redak u svetu zbog čega je Đavolja varoš bila i u konkurenciji za prirodno čudo sveta.

Reprezentativni deo kulturno-turističke ponude Srbije svakako su manastiri, koji svedoče o bogatoj istoriji srpskog naroda, od kojih su mnogi na listi UNESCO-vih zaštićenih spomenika kulturne baštine.

Kao i predhodnih godina, Sajam turizma obilovaće ponudom banjskog i zdravstvenog turizma. Ovaj segment turističke ponude interesantan je domaćim turistima a sve više i strancima i dijaspori, naročito zbog primamljivih cena I boravka u ambijentu tradicionalnog gostoprimstva.

Iskoristi trenutak

Pod sloganom „Iskoristi trenutak“ u šest izložbenih hala Beogradskog sajma od 19. do 22. februara 2015. godine na Beogradskom sajmu okupiće se najznačajnije turističke organizacije, agencije, turoperatori, hoteli, planinski centri, banje, jezera, gradovi, regije i zemlje sa svih kontinenata i posetiocima ponuditi aranžmane za predstojeću turističku sezonu.

Istovremeno sa Sajmom turizma organizuju se još tri manifestacije koje turizam čine potpunim: 11. Međunarodni sajam opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo HORECA, 6. Sajam vina BeoWine i 11. Sajam suvenira. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.