Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Šta hoćeš: Pomorandžama protiv promene klime
Šta hoćeš: Pomorandžama protiv promene klime

Šta hoćeš: Pomorandžama protiv promene klime

Udruženje „Šta hoćeš“ i Zeleni Srbije će se performansom na Trgu Republike, 13. februara od 15.30, pridružiti najvećem ovogodišnje ekološkom događaju – Svetskom danu dezinvesticija u fosilna goriva.

Na svim kontinentima planete stotine hiljada ekoloških aktivista će 13. i 14. februara protestno obeležiti Globalni dan dezinvesticija u fosilna goriva.

Cilj je pritisak da se javni i privatni kapital povuku iz finansiranja kompanija koje se bave eksploatacijom i prodajom ove vrste goriva, pohlepno ne priznajući ikakvu odgovornost za promenu klime koja preti da ugrozi opstanak ljudske vrste. Upravo je takvom vrstom pritiska civilizacija odnela pobedu nad aparthejdom u Južnoj Africi.

Na Trgu Republike u petak „Šta hoćeš“ i Zeleni Srbije organizuju protestni performans na koji su učesnici pozvani da ponesu po pomorandžu, koja simboliše planetu i zdravlje. Na kori od pomoradnže svi će urezati svoju poruku.

Zatim će od kora narandže na betonu biti kreirana velika oznaka „X“, za bušotinu koja nikada ne sme da se desi i kao oznaka međunarodne kampanje „Fossil Free“ koja je ujedinila sve ekologe širom sveta.

Alarmantno stanje

U Srbiji fosilna goriva čine gotovo 90% ukupne primarne energije. Samo termoelektrane Nikola Tesla A i B dnevno sagore 80.000 tona uglja. Iako teška ekonomska situacija ne dozvoljava brza alternativna rešenja, katastrofalne poplave i druge srodne posledice promene klime dovoljno su jak alarm za shvatanje da se celokupno čovečanstvo nalazi veoma blizu tačke bez povratka.

Pritisak da se era fosilnih goriva završi je po većini svetske naučne zajednice nužnost od koje zavisi budućnost sveta. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.