Naslovna » Izlasci » Festivali » 62. BFDKF: „Konstantin Koča Popović“ – svetska premijera
62. BFDKF - Konstantin Koča Popović
62. BFDKF - Konstantin Koča Popović

62. BFDKF: „Konstantin Koča Popović“ – svetska premijera

Dokumentarni film „Konstantin Koča Popović“ našeg proslavljenog reditelja Gorana Markovića imaće svetsku premijeru na predstojećem 62. izdanju Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFDKF).

Ko je Koča Popović? Umetnik, pesnik, nadrealista, filozof, ratnik, general, cinik, državnik, razmaženi bogataški sin, genijalni vojskovođa ili bonvivan?

Srbin koji je pre maternjeg naučio francuski jezik, ubeđeni komunista koji se podsmevao komunističkoj dogmi, sportista, potpredsednik Jugoslavije koji je na posao dolazio svojim Spačekom?…

Odgovor na ova pitanja bi mogao da glasi: sve ovo pomalo i ništa od ovoga sasvim. U stvari, ko je Koča Popović ostaje i dan danas tajna. Misterija koju će ovaj film bar donekle pokušati da odgonetne…

Zašto Koča Popović?
– Iako se već dugo ne bavim dokumentarnim filmom, predlog Filmskih novosti oberučke sam prihvatio. Razlog: veliko poštovanje koje gajim prema životu i delu Koče Popovića. Smatrao sam da neko na ekranu treba da zabeleži i širokom auditorijumu približi taj neobični i značajni lik koji već polako tone u zaborav. Doduše, o Koči je napisano dosta (pre svega, mislim na izvanrednu knjigu Dušana Čkrebića) ali u Filmskim novostima bilo je jako mnogo filmskog materijala koje vredelo izvući na svetlost dana i prikazati ga, pre svega novim generacijama koje o Koči ne znaju praktično ništa a slabo čitaju publicistiku. Dakle, smatrao sam da je moja civilizacijska obaveza da napravim jedan ovakav film – kaže Goran Marković, scenarista i reditelj filma „Konstantin Koča Popović“.

Od 23. do 29. marta 62. BFDKF će biti održan u Dvorani Doma sindikata, a dokumentarac „Konstantin Koča Popović“ biće prikazan u okviru domaće takmičarske selekcije – „Dvorište“ (kategorija: srednjemetražni dokumentarci). (danubeogradu.rs)

http://youtu.be/6hS61KVBbmI

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.