Naslovna » Izlasci » Film » Čovek ptica – u bioskopima od 5. marta
Čovek ptica
ÄŒovek ptica

Čovek ptica – u bioskopima od 5. marta

Dobitnik četiri Oskara, novi film meksičkog reditelja Alehandra Gonzalesa Injaritua „Čovek ptica“ prikazivaće se u bioskopima od 5. marta.

Film je nagrađen u kategorijama – režija, originalni scenario, fotografija (kamera) i najbolji film godine, a prikazan je i na ovogodišnjem FEST-u.

U filmu „Čovek ptica“ odlični Majkl Kiton tumači lik ostarelog glumca, koji pokušava da povrati slavu i postavi predstavu na Brodveju „O čemu pričamo kada pričamo o ljubavi“ (What We Talk About When We Talk About Love) zasnovanu na romanu Rejmonda Karvera (Ramond Carver). Proganja ga lik filmskog superheroja „Birdman-a“ koji ga je proslavio na početku karijere. U danima i noćima do otvaranja, nastavlja da se bori sa svojim egom i pokušava da povrati svoju porodicu, karijeru i sebe.

Nije slučajno što glavu ulogu tumači upravoj Majkl Kiton (Michael Keaton) čiju karijeru je takođe obeležila uloga superjunaka – Betmena, a koji poslednjih godina nije imao zapaženijih uloga. Pored Kitona, Injaritu je okupio izuzetnu glumačku ekipu – Edvarda Nortona, Zaka Galifijanakisa, Emu Stoun i Naomi Vots.

„Čovek ptica“ predstavlja neobičan preokret u Injarituovoj karijeri, ne samo što je rediteljeva prva komedija, već je i tehnički zahtevan budući da je sastavljen iz veoma dugih kadrova neprimetno montiranih kako bi delovalo da je ceo film jedan neprekinut kadar. Podvig bi, naravno, bio nemoguć bez direktora fotografije, sjajnog Emanuela Lubeckog (Emmanuel Lubezki), zaslužnog za filmove poput „Sleepy Hollow“ Tima Bartona, „Tree of Life“ Terensa Malika i „Gravity“ Alfonsa Kuarona, za koji je dobio Oskara.

Meksički reditelj slavu i ugled stekao je zahvaljujući potresnim dramama, filmovima tzv. trilogije smrti: „Amorres peros“, „21 Grams“, „Babel“, kao i filmom „Biutiful“. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.