Naslovna » BG servis » Maratonski plamen u Beogradu
Maratonski plamen u Beogradu - Mali i Ikonomidis
Maratonski plamen u Beogradu - Mali i Ikonomidis

Maratonski plamen u Beogradu

Grad Beograd i Beogradski maraton ove godine dočekaće Maratonski plamen, najavio je gradonačelnik Siniša Mali, posle sastanka sa grčkim ambasadorom Konstantinosom Ikonomidisom u Starom dvoru.

On je istakao da plamen predstavlja simbol mira, pozitivnih ljudskih vrednosti, tolerancije, kao i prijateljstva između srpskog i grčkog naroda.

– Plamen će stići u srpsku prestonicu tri dana pre početka Beogradskog maratona, koji se ove godine održava 18. aprila. To je pravi način da promovišemo sportske vrednosti u gradu Beogradu i ujedno najmasovniju sportsku manifestaciju u Srbiji – naveo je Mali, uz podsećanje da je plamen poslednji put bio u našem gradu 2008. godine.

Beogradski maraton – sve po planu

Pripreme za 28. Beogradski maraton, kako je istakao, teku po planu i očekuje se rekordan broj učesnika.

– Do sada je prijavljeno oko 3.000 učesnika iz 46 zemalja sveta sa svih kontinenata za discipline maraton i polumaraton. Ovo je apsolutni rekord u skoro pa tridesetogodišnjoj istoriji Beogradskog maratona – istakao je gradonačelnik i pozvao građane da se masovno priključe Trci zadovoljstva na pet kilometara.

Ambasador Grčke u Beogradu Konstantinos Ikonomidis je dodao da povratak Maratonskog plamena u Beograd promoviše sam pokret maratona.

– Takođe, ovim događajem pojačavamo tradicionalno prijateljstvo koje postoji između Grčke i Srbije, kao i Atine i Beograda. Biće to sjajna prilika da što veći broj građana izađe na ulice ovog lepog grada – zaključio je Ikonomidis nakon sastanka u Skupštini grada, kome je prisustvovao i direktor „Beogradskog maratona“ Dejan Nikolić.

Maratonski plamen uspostavljen je kao institucija 2007. godine, kada ga je Organizacioni odbor Klasičnog atinskog maratona predložio kao simbol Maratonskog pokreta u svetu, simbol svetskog mira i širenja ideala maratonskog sportskog takmičenja. Maratonski plamen pali se svakog novembra, uoči Atinskog maratona, u okviru posebno svečane ceremonije svetskog značaja, u mestu rođenja Maratonske trke. (Beoinfo)