Naslovna » Izlasci » Festivali » Mikser festival 2015: „Neizdrž“ od 3. do 7. juna
Mikser festival - performansi (foto: Bojana Janjić)
Mikser festival - performansi (foto: Bojana Janjić)

Mikser festival 2015: „Neizdrž“ od 3. do 7. juna

Sedmi Mikser festival, najveća regionalna smotra kreativnosti i inovacija, biće održan po četvrti put u Savamali, od 3. do 7. juna pod sloganom „Neizdrž“.

Namera organizatora je da uz učešće oko hiljadu stvaralaca iz zemlje, regiona i sveta, ukaže na društveni potencijal kreativnog stvaralaštva i aktivizma kao poslednju šansu za izlazak iz moralne, drušvene i ekonomske krize.

Posle prošlogodišnjeg izdanja festivala koji se odvijao pod sloganom „Održiva utopija“, kao pitanje o mogućem suživotu oprečnih sistema vrednosti u našem društvu, ovogodišnji Mikser festival pokazaće da bućnost mladih generacija leži u spontanom pokretanju novih, humanijih, vaninstitucionalnih, i daleko održivijih sistema kreativnog delovanja, urbanog razvoja, udruživanja i umrežavanja. Slogan ovogodišnjeg festivala, „Neizdrž“, sugeriše da je taj proces sada već nemoguće zaustaviti.

Pozvani su kreativni ljudi da prepoznaju „svoju tačku pucanja“, razgovaraju o svojim frustracijama bavljenja kreativnim stvaralaštvom u Srbiji, na Balkanu i svetu danas, umreže svoje stvaralačke porive i osnaže svoju želju za promenom i da na konstruktivan način doprinesu rešenjima za novi vrli svet.

»»» Mikser festival 2015 – program

Nezavisna kulturna scena i decentralizacija

Umetnička zona Mikser festivala 2015. akcentiraće nezavisnu scenu uz predstavljanje kulturnih centara i pokreta iz cele Srbije, koji će predstaviti svoju viziju stanja „neizdrža“ i ukazati na značaj decentralizacije kulturne scene. I ove, kao i prethodne godine, naglasak će biti na umetničkoj formi performansa, kao i street art-a, u okviru kojeg će se realizovati projekat „Nove boje Beograda“.

Intimno i kolektivno osećanje neizdrža i teskobe prouzrokovane nemogućnošću da se pojedinac adekvatno izrazi unutar svoje zajednice, porodice, kolektiva, akademske sredine, svog profesionalnog okruženja, javnosti i države, biće istaknuto i projektom „Crna kutija“ koji ukazuje na granična stanja nezadovoljstva „pred pucanje“ koja umetnik pretvara u konstruktivan čin i time otvara put diskusiji o ulozi umetnosti u ozdravljenju društva.

Mikser festival - street art
Mikser festival – street art

Arhitektura i dizajn u fokusu

Srž ovogodišnjeg festivalskog programa je novouspostavljena inicijativa Balkanska dizajn mreža (BDN), inovativna platforma koju je osnovala Mikser organizacija, Hrvatsko dizajnersko društva iz Zagreba i Public Room iz Skoplja, sa idejom da pruži stratešku podršku razvoju i promociji balkanskog dizajna, kao i da podigne svest o važnosti dizajna u procesima društvenog i ekonomskog razvoja.

Regionalni konkurs „Young Balkan Designers“ (Mladi balkanski dizajneri) raspirao je BDN. U susret Mikser festivalu premijerno će biti izloženi pobednički radovi konkursa. Izložba će biti postavljena na novoj lokaciji festivala – u Dizajn Hali u Travničkoj, a otvoriće je renomirani industrijski dizajner Konstantin Grčić, sa kojim će dizajneri iz Srbije i regiona imati priliku da razgovaraju o svojim radovima u okviru programa „Sve što ste želeli da znate o dizajnu“.

Konstantinu Grčiću pridružiće se i profesori jednog od prvih pet najboljih svetskih fakulteta za industrijski dizajn „Poly U“ iz Hong Konga, kao i eminentna imena iz oblasti arhitekture i urbanizma, kao što je Jan Bolen, osnivač belgijskog Centra za savremenu umetnost „Z33“ i direktor Odseka za Društveni dizajn na jednoj od najboljih holandskih škola za dizajn, Dizajn akademiji u Ajndhovenu.

Posetu festivalu najavio je i čuveni svetski arhitekta Rem Koolhaas, koji će u okviru arhitektonske konferencije sa srpskim kolegama diskutovati o etici arhitektonske profesije i društvenoj ulozi arhitekata u projektima od javnog značaja, dok će dosadašnje savamalske spontane urbane intervencije zablistati u punom sjaju u okviru međunarodne urbanističke izložbe koja na festival stiže pravo sa Bijenala javnih gradskih prostora u Rimu.

Mikser festival - Ana Popović (foto: Nemanja Đorđević)
Mikser festival – Ana Popović (foto: Nemanja Đorđević)

Nova teatar scena i muzika

Novouspostavljena pozorišna scena u Mikser House-u, Mikser teatar, pružiće i na festivalu novi prostor za artikulisanje nezavisnog pozorišta kroz odabir domaćih i regionalnih scenskih ostvarenja, uključujući i nezavisni kooprodukcijski hit Miksera, SKC NS i KC Pančeva, predstavu „Dogvil“, koja će se igrati na otvorenom, kao poseban omaž Savamali.

Muzički program festivala će, posle januarskog koncerta u Mikser House-u, otvoriti Ana Popović, čuvena bluz muzičarka. Ana će 3. juna ujedno otvoriti i novu binu Mikser festivala, na otvorenom, kapaciteta od 5000 ljudi.

Pored Ane, nastupiće kultni bend Goblini, grupa Time, u originalnom sastavu predvođenom Dadom Topićem, sve popularniji Artan Lili, čuveni splitski hip hoperi TBF, miljenici publike Darkwood Dub, Jarboli, E-Play, Plejboj i mnogi drugi.

U skladu sa Mikserovom dugogodišnjom tradicijom, i ove godine će svoju šansu da zablistaju pod reflektorima dobiti mladi, neafirmisani bendovi odabrani na javnom muzičkom konkursu. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.