Naslovna » Izlasci » Mini BG vesti: Muzeji Srbije, Uskršnji bazar, izložbe…
DKCB - April u Beogradu
DKCB - April u Beogradu

Mini BG vesti: Muzeji Srbije, Uskršnji bazar, izložbe…

»»» Nova manifestacija „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“ biće predstavljena sutra. Ovoj inicijativi priključilo se više od 50 muzeja, galerija i drugih institucija u Srbiji.

Od 9. do 18. maja biće organizovane izložbe, prezentacije, tribine i drugi besplatni programi.

»»» U kući Đure Jaksica (Skadarska 34), 27, 28. i 29. marta (10.00-19.00) biće otvoren tradicionalni Uskršnji bazar rukotvorina žena izbeglica i raseljenih lica, koji se i ove godine održava pod pokroviteljstvom Fondacije Nj.K.V. Princeze Katarine. Bazar će svečano otvoriti prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina. Sav prihod sa bazara ide u korist žena izbeglica i njihovih porodica, kao i socijalno ugroženih lica.

»»» Do 3. aprila u Galeriji Remont (Maršala Birjuzova 7) otvorena je izložba „Nedostupni“, kolektivni projekat troje umetnika mlađe generacije – Vaštaga Vendela, Mirze Dedaća i Tijane Radenković – kojim se preispituje pozicija umetnika i komunikativnost umetničkog dela danas. Radno vreme galerije je radnim danima od 11.00 do 18.00.

»»» Nadležne gradske službe i Ministarstvo unutrašnjih poslova će po potrebi vršiti preusmeravanje saobraćaja i zatvaranje okolnih ulica u zoni održavanja skupa povodom godišnjice agresije NATO-a, koji će održati u utorak, 24. marta. Centralna državna komemorativna svečanost biće održana od 19.50 kod zgrade bivšeg Generalštaba Vojske Srbije, na uglu Nemanjine i Kneza Miloša.

»»» Od 23. marta (19.00) do 4. aprila u Galeriji Grafičkog kolektiva (Obilićev venac 27) biće otvorena izložba „Izazov papira“ Dragane Lacmanović. Radno vreme galerije je radnim danima od 11.00 do 20.00 i subotom od 10.00 do 16.00.

»»» U ponedeljak, 23. marta od 18.00, u Galeriji SANU nastupiće Nemanja Belej (violina) i Gordana Marjanović (klavir). Na programu su dela Baha, Betovena, Paganinija i Sen-Sansa. Ulaz je besplatan.

»»» U SKC-u, 23. marta od 20.00, biće održan besplatni koncert studenata katedre za gudačke instrumente FILUM-a.

»»» „Srpski kompozitori klaviru na dar“ naziv je koncerta koji će 24. marta od 19.00, na sceni KC „Čukarica“ izvesti pijanistkinja Dragana Dimić. Na programu su dela Tajčevića, Mokranjca, Žebeljan, Hristića i Simića. Ulaz je slobodan.

»»» U Kući kralja Petra I od 23. (19.00) do 28. marta biće otvorena samostalna izložba slikarke Kosovke Marinković. Autorka će publici predstaviti dela iz ciklusa „Moj čarobni svet“, nastalih na temeljima holandsko-flamanskog slikarstva 17. i 18. veka i ciklusa „Ljubav – svet plavetnila, svet pod morem“. Sva izložena dela nastala su prošle i ove godine. Ulaz je slobodan.

»»» Do 2. aprila u Galeriji DKCB (Takovska 8) otvorena je izložba „April u Beogradu“, članova Udruženja za izučavanje, predavanje i očuvanje starih zanata u umetnosti „PIKTUM“ iz Beograda. Ovo je njihova deveta izložba dečjeg likovnog stvaralaštva koja predstavlja desetogodišnji trud i izrastanje kako dece tako i predavača. Ulaz je slobodan.

»»» Posle uspešne premijere sredinom februara, publika će u Domu omladine Beograda, ponovo moći da vidi baletsku predstavu „Tajna Madam Tiso – Dodirujući istoriju“. Ova koreodrama – savremeni balet u četiri čina i 24 slike – biće izvedena 24. i 25. marta u sali Amerikana. Cena ulaznice je 350 RSD.

Galerija Remont - Nedostupnost
Galerija Remont – Nedostupnost

»»» Izložba „Dobitnici nagrade iz Fonda Ivan Tabaković“ biće otvorena 25. marta od 19.00, u Galeriji SANU (Knez Mihailova 35). Predstaviće se sedam poslednjih dobitnika ove značajne nagrade: Mrđan Bajić, Predrag Koraksić Corax, Jelena Trpković, Božidar Babić, Marija Dragojlović, Vladan Radovanović i Dušan Petrović.

»»» U Velikoj galeriji Doma vojske do kraja aprila otvorena je izložba „Momo Kapor – U ateljeu“. Ovo je jedinstvena prilika da se vidi kako je izgledao autentičan atelje Mome Kapora u kome je stvarao značajna umetnička dela. Izložba je priređena povodom petogodišnjice smrti poznatog umetnika, koju organizuje Zadužbina „Momčilo Momo Kapor“.

»»» U nedelju, 29. marta, u KC Grad Kišobran teatar predstaviće dve dramske radionice sa finalnim prezentacijama za decu u okviru pete po redu godišnje manifestacije „Medvedi – u čast proleću“. Broj mesta na radionicama je ograničen, a prijave za najmlađe možete poslati na mejl info@kisobran.org. Učešće na radionicama je besplatno, a učesnici bi sa sobom, ako imaju trebalo da ponesu kabanice, kišobrane i čizme. Radionice su otvorenog tipa tako da je prisutvo roditelja i druge dece dozvoljeno.

»»» Tradicionalnom manifestacijom „Jevremova – ulica susreta“ Stari grad će u nedelju, 5. aprila, obeležiti Cveti i Dan opštine.

»»» Modna organizacija BAFE raspisala je regionalni konkurs za mlade modne dizajnere pod sloganom „Od skice do realizacije“. Konkurs je otvoren do 10. aprila i namenjen je autorima starosti od 18 do 35 godina iz regiona. Izabrani stvaraoci će dobiti priliku da svoj rad prikažu na beogradskoj manifestaciji „Balkan Art Fashion Event“, koja se ovog maja realizuje šesti put zaredom. Više na bafe.rs.

Konkurs: Koncerti u Muzičkom paviljonu

»»» JP „Beogradska tvrđava“, u okviru realizacije muzičke delatnosti za ovu godinu, planira održavanje do 35 koncerata u Muzičkom paviljonu na Velikom Kalemegdanu.

Na konkursu mogu učestvovati svi pojedinci, grupe ili institucije koje se bave muzikom, članovi muzičkih udruženja, profesionalni muzičari, učenici i studenti muzičkih škola i akademija, kao i oni koji se muzikom bave iz hobija. Zainteresovani mogu dostaviti konkursni materijal za muzičke koncerte u oblasti klasične, džez, tradicionalne, filmske, rege i autorske muzike.

Rok za dostavljanje materijala je od 20. marta do 24. aprila. Pristigle prijave razmotriće muzički savet JP „Beogradska tvrđava“, a rezultati konkursa biće poznati do 30. aprila. Detalji konkursa mogu se pronaći na ovom linku. www.beogradskatvrdjava.co.rs. (danubeogradu.rs)

Rad Kosovke Marinković
Rad Kosovke Marinković (Kuća kralja Petra I)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.