Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, 20. mart 2015.
Nacionalni dan borbe protiv raka dojke
Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, 20. mart 2015.

Danas, 20. marta, obeležava se Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti.

Takođe, cilj je i da se podigne svest o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o zbrinjavanju osoba obolelih od ove bolesti. Inicijatori su Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena, kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. Rizik da oboli od karcinoma dojke ima svaka osma do 12 žena. Po podacima Svetske zdravstvene organizacije u svetu svake godine od raka dojke oboli oko 1,67 miliona žena, a oko 522 hiljade umre. Od ukupnog broja novoobolelih žena u svetu od 20 do 30% žena je mlađe od 50 godina, a oko 33% žena su starosti od 50 do 64 godine.

Po podacima iz „Batuta“ iz 2012. godine u Srbiji je 4.417 žena obolelo od karcinoma dojke ili 25,5% obolelih žena od svih karcinoma. Iste godine 1663 žene su izgubile život zbog ove bolesti, odnosno 18,2%.

U zemljama u razvoju registruje se veći broj žena umrlih od raka dojke zbog otkrivanja raka dojke u kasnijoj fazi, uglavnom zbog nedostatka svesti o potrebi ranog otkrivanja, kao i zbog nedostatka resursa u zdravstvenom sistemu. Broj obolelih žena u našoj zemlji je skoro isti kao drugim zemljama u okruženju. Međutim, po broju umrlih žena naša zemlja zauzima drugo mesto u Evropi, baš iz razloga kasnog otkrivanja karcinoma dojke.

Redovna kontrola – spas!

Rak dojke se najčešće otkrije kada je njegova veličina preko 2 cm, sa već postojećim bližim ili udaljenim metastazama. Preporuke su da se rak dojke otkrije u ranoj fazi kada su promene nepalpabilne, odnosno neopipljive, ili kada je veličina tumora manja od 1 cm.

Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i lečenje, šanse za izlečenje i produžetak života su daleko veće nego u slučajevima kada se ova bolest otkrije u kasnoj fazi. U razvijenim zemljama se rak u gotovo 90% slučajeva otkrije u ranoj fazi kada je mogućnost lečenja najveća.

Po nekim epidemiološkim istraživanjima, sa povećanjem životnog standarda raste i mogućnost oboljevanja od raka dojke. Žene mogu da obole u svim životnim dobima, ali se sa godinama starosti povećava rizik od oboljevanja.

Brojni rizikofaktori povećavaju rizik za nastanak raka dojke: rak u porodici (majka, sestra..), rana prva menstruacija (pre 12. godine), kasna menopauza (posle 50. godine), nerađanje dece ili rađanje dece u kasnijoj životnoj dobi, nedojenje dece, hormonska terapija bez lekarske kontrole, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, konzumiranje alkohola, duvana, izloženost zračenju ili isparenjima različitih štetnih materija itd.

Ako se rak dojke rano otkrije visoka je verovatnoća preživljavanja i bolji kvalitet života žena. Zato treba slediti preporuke za rano otkrivanje raka dojke: samopregled dojke, počev od 20. godine, svakog meseca, preventivni klinički pregledi kod izabranog ginekologa, od 30. godine života, jednom godišnje, ultrazvuk dojke i mamografija, od 50. godine života, svake druge godine.

Kod žena mlađih od 45 godina po indikacijama ginekologa, ako postoji neki od rizikofaktora, metoda izbora ranog otkrivanja raka dojke jeste pored kliničkog pregleda, ultrazvuk dojke zbog same strukture dojke.

Organizovani skrining u Srbiji se trenutno sprovodi u 50 opština radom stacionarnih i mobilnih mamografa, i u ovim opštinama svaka treća žena starosti od 50 do 69 godina života je pozvana na mamografski pregled. Od početka organizovanog skrininga otkriveno je 290 karcinoma u ranoj fazi kod zdravih žena koje nisu imale nikakve simptome.

Još jednom: ukoliko se rano otkrije, rak dojke je izlečiv u više od 90% slučajeva!

Neophodno je da žene od 50 do 69 godina starosti kada budu pozvane obavezno se odazovu na skrining mamografiju u okviru organizovanog skrininga ranog otkrivanja raka dojke. U okviru kampanje povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke organizuje se veliki broj aktivnosti kao što su predavanja, tribine, akcije… (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.