Naslovna » BG servis » Obnova Akademskog parka
Obnova Akademskog parka
Obnova Akademskog parka

Obnova Akademskog parka

Danas počinje obnova Akademskog parka. JKP „Zelenilo – Beograd“ obogatiće sadržaj, zameniti bolesna i fiziološki prestarela stabla koja su izgubila i biološku i dekorativnu vrednost.

Projekat rekonstrukcije i obnove zelenila biće izveden u četiri faze.

U prvoj fazi radova biće isečena četiri stabla, a posadiće se 14 novih (sedam platana i sedam dekorativnih kruški). Ove godine, biće završene tri faze zamene, a planirano je uklanjanje ukupno 23 i sadnja nova 52 stabla.

Nove sadnice predstavljaju visoko kvalitetne reprezentativne vrste koje se uklapaju u parkovsku kompoziciju. Kombinovanjem više vrsta stabala niskih i srednjih lišćara u nizu, naglasiće se geometrija parka, sa naglašenim centralnim podužnim prolazom i parterima u njenoj osi.

Danas u parku postoji određeni broj stabala koja su u svom fiziološkom maksimumu i velike starosti, čime su narušeni funkcionalni i estetski zahtevi koje jedan centralni gradski park i zaštićeno prirodno dobro treba da poseduje.

Svi planirani radovi izvode se uz dobijene uslove i saglasnosti Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a investitor radova je Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda.

Akademski park – jedan od najstarijih

Predlog da se na prostoru na kome se danas nalazi Akademski park formira zelena površina potekao je još davne 1867. godine od Emilijana Josimovića, prvog srpskog urbaniste.

Nalazi se u starom jezgru Beograda na Studentskom trgu, između Vasine, Jug Bogdanove i Ulice braće Jugovića, u delu koji predstavlja središte kulturnih i naučnih institucija.

U centralnom delu parka nalaze se spomenici Josifu Pančiću, Dositeju obradoviću i Jovanu Cvijiću. Ukupna površina parka je oko 1,5 hektar i jedan je od najstarijih gradskih parkova.

Od 2007. godine ovaj park je postao zaštićeno prirodno dobro i predat je na staranje JKP „Zelenilo – Beograd“. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.