Naslovna » Izlasci » Organizovano posmatranje pomračenja Sunca
Organizovano posmatranje pomračenja Sunca
Organizovano posmatranje pomračenja Sunca

Organizovano posmatranje pomračenja Sunca

Centar za promociju nauke organizuje posmatranje pomračenja Sunca u petak, 20. marta od 9.30.

Fenomen koji izaziva mnogo pažnje, pa i predrasuda, moći će da se prati na platou ispred Narodne biblioteke u Karađorđevom parku, a otvoren je za sve zainteresovane posetioce i ljubitelje astronomskih pojava.

CPN će na platou ispred biblioteke postaviti dva teleskopa sa UV filterima, koji omogućavaju bezbedno posmatranje ove pojave. Pored posmatranja kroz teleskop, posetiocima se iz bezbednosnih razloga preporučuje da ponesu pomagala poput naočara za varenje, nagarenih stakala ili stare CD-ove, kroz koja takođe mogu posmatrati pomračenje.

Događaju će prisustvovati astronomi, astrofizičari, matematičari i fizičari, koji će prisutnima detaljnije objasniti fenomen pomračenja i odgovarati na pitanja posetilaca.

Pomračenje Sunca je astronomski fenomen koji se dešava kada Mesec na svom putu stane između Sunca i Zemlje i baci senku na tačku sa koje se posmatra. Poslednji put, totalno pomračenje dogodilo se 1999. godine, kada je kod nas izazvalo gomilu kontroverzi.

Ove godine, potpuno pomračenje Sunca će u petak biti vidljivo na severu Evrope, a kod nas će Sunčev disk biti zaklonjen oko 50 odsto. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.