Naslovna » Izlasci » Izložbe » Putevima Miroslavljevog jevanđelja
Putevima Miroslavljevog jevanđelja
Putevima Miroslavljevog jevanđelja

Putevima Miroslavljevog jevanđelja

Od 10. marta do 5. aprila u Odžakliji Muzeja Vuka i Dositeja (Gospodar Jevremova 21) biće otvorena izložba „Putevima Miroslavljevog jevanđelja“.

Pored prilike da se iznova podsetimo značaja najstarijeg srpskog ćiriličnog rukopisa, koji je 2005. upisan na UNESKO listu Pamćenje sveta posetioci izložbe „Putevima Miroslavljevog jevanđelja“ imaće jedinstvenu priliku vide originalni 166. list Miroslavljevog jevanđelja koji se čuva u Nacionalnoj biblioteci Rusije u Sankt Peterburgu i koji će prvi put biti izložen u Srbiji.

Godine 1845/46. manastir Hilandar posetila je ruska duhovna misija na čelu sa arhiepiskopom i naučnikom Porfirijem Uspenskim. Fasciniran izgledom Miroslavljevog jevanđelja, Uspenski je 166. list poneo sa sobom.

Na ovom listu nalaze se čtenija za 7. (20.) januar, praznik Svetog Jovana Krstitelja, ukrašena inicijalom sa likom Vavilonske bludnice – metaforom za zlu Irodijadu, ženu cara Iroda, koja od muža zahteva glavu svetog Jovana.

List se od 1846. do 1883. godine nalazio u Kijevu, a posle toga prenet je u Imperatorsku javnu biblioteku, danas Nacionalnu biblioteku Rusije u Sankt Peterburgu, gde se i danas, u okviru zbirke Porfirija Uspenskog, čuva zaveden kao List iz Miroslavova evangelia F.p.I.No.83.

Muzej je otvoren utorkom, sredom i petkom od 10.00 do 17.00, četvrtkom i subotom od 12.00 do 20.00 i nedeljom od 10.00 do 14.00. Cena ulaznice je 200 RSD, a za decu i studente 100 RSD. Ulaz je besplatan za decu predškolskog uzrasta, osobe sa invaliditetom i njihovu pratnju, učenike umetničkih škola, studente Filozofskog, Arhitektonskog i umetničkih fakulteta, kao i uz člansku kartu ICOM ili Muzejskog društva Srbije. Ulaz je besplatan nedeljom za sve posetioce.

Izložba „Putevima Miroslavljevog jevanđelja“ je otvorena zahvaljujući saradnji Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Ministarstva kulture Ruske Federacije, Narodnog muzeja u Beogradu i Ruske Narodne biblioteke. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.