Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Sat za našu planetu – 28. marta 2015.
Sat za našu planetu - 28. marta 2015.
Sat za našu planetu - 28. marta 2015.

Sat za našu planetu – 28. marta 2015.

Akcija „Sat za našu planetu“ biće održana 28. marta, kada će u 20.30 po lokalnom vremenu stotine miliona ljudi na svim kontinetima u 24 vremenske zone isključiti svetla.

To je globalna kampanja u koju se uključuju pojedinci, organizacije, institucije i kompanije kako bi poslali snažnu poruku da je moguće nešto preduzeti kako bi se ublažile posledice klimatskih promena.

Zamenica sekretara za zaštitu životne sredine Grada Beograda, Jasmina Madžgalj, istakla je da ova akcija simbolično ukazuje na problematiku klimatskih proimena, ali i da uliva optimizam, kako zbog toga što se u nju uključuje sve više gradova tako i zbog toga što učestvuje i nevladin sektor, vlada i pojedinci.

– Grad Beograd je još jednom pokazao da ima odličnu saradnju sa nevladinim sektorom i sa velikim zadovoljstvom se priključio kampanji „Sat za našu planetu“. Za vreme trajanja akcije biće isključena dekorativna svetla na zdanju Starog dvora, Trgu Republike, Etnografskom muzeju, Muzeju Nikole Tesle, Kalemegdanskoj tvrđavi sa Pobednikom i Kulom Nebojša, Konaku kneginje Ljubice, Ruskoj crkvi, Crkvi Svetog Marka i Hramu Svetog Save. Takođe će biti isključena dekorativna svetla na Mostu na Adi, Železničkom i Brankovom mostu. Ovo je još jedan način da se podigne ekološka svest o klimatskim promenama u našem društvu – naglasila je Jasmina Madžgalj.

Ova akcija se u Srbiji organizuje sedmi put, a do sada je učestvovalo 87 domaćih gradova.

Klimatske promene sa ekstremnim posledicama

Direktorka programa WWF-a u Srbiji, Duška Dimović, istakla je da se većina eksperata slaže da će klimatske promene izazvati veću učestalost ekstremnih klimatskih posledica kao što su poplave, klizišta, požari i suše.

– Neophodno je da u svakodnevnom životu brinemo o životnoj sredini koja nas okružuje, da smanjimo ekološki otisak, ublažimo uticaj našeg načina života na prirodu. Zato je od kritične važnosti smanjenjenje emisije gasova koji pojačavaju efekat staklene bašte, energetska efikasnost i primena ekološki prihvatljivih rešenja za proizvodnju energije. Pozivamo sve građane da isključe svetla u subotu, 28. marta, i uključe se u akciju „Sat za našu planetu“ – dodala je Dimovićeva.

Akciju organizuje Svetski fond za prirodu, a podržavaju je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Gradska uprava Beograda, Gradska uprava Novog Sada, kao i brojne organizacije, kompanije i pojedinci. (Beoinfo)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.