Naslovna » Izlasci » Festivali » Smotra arheološkog filma od 19. do 25. marta
XVI Međunarodna smotra arheološkog filma
XVI Međunarodna smotra arheološkog filma

Smotra arheološkog filma od 19. do 25. marta

XVI Međunarodna smotra arheološkog filma biće održana od 19. do 25. marta u Galeriji fresaka Narodnog muzeja (Cara Uroša 20).

Biće prikazana 22 filma iz 10 zemalja – Irana (1), Poljske (1), Nemačke (3), Italije (8), Španije (3), Grčke (1), Austrije (2), Slovenije (1), Hrvatske (1) i Srbije (1).

Izabrani filmovi odlikuju se visokim naučnim kvalitetom, ali i atraktivnim pristupom kulturnoj baštini, te tako omogućavaju ne samo stručnjacima nego i svima onima koje privlače stare civilizacije da se upoznaju sa značajnim i dragocenim svetskim spomenicima.

To su uglavnom novosti i reportaže, ali i obrazovni filmovi koji predstavljaju važna otkrića, izuzetna dostignuća prošlosti iz različitih civilizacijskih perioda. Publika će, svakako, na atraktivan i zanimljiv način biti upoznata sa najnovijim arheološkim istraživanjima kod nas i u svetu.

Projekcije će se održavati svakog dana od 19.00. Ulaznice po ceni od 200 RSD po večeri moći će da se kupe na biletarnici Galerije fresaka od 19. marta.

Revija novih ostvarenja

Narodni muzej redovni je domaćin ove smotre od 1998. godine, kada je u saradnji sa organizatorima Festivala u Roveretu, časopisom Archeologia Viva i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, kod nas prvi put organizovana ovakva manifestacija.

Smotra nema takmičarski karakter i od samog početka je zamišljena kao revija najnovijih ostvarenja u produkciji dokumentarnog filma. Beograd je jedan od retkih evropskih gradova čija kulturna javnost ima prilike da se upozna sa najnovijim filmskim ostvarenjima iz oblasti arheologije i srodnih naučnih disciplina.

Smotra arheološkog filma je manifestacija koju organizuje Narodni muzej u saradnji sa Kulturnim centrom Islamske Republike Iran u Srbiji, Gete institutom, Italijanskim institutom za kulturu, Institutom „Servantes“, Helenskim fondom za kulturu, Austrijskim kulturnim forumom, Ambasadom Republike Poljske. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.