Naslovna » BG servis » U Beogradu će biti zasađeno 4.000 stabala!
Tokom 2015. biće zasađeno 4.000 stabala
Tokom 2015. biće zasađeno 4.000 stabala

U Beogradu će biti zasađeno 4.000 stabala!

Predstavnici gradske uprave Beograda i JKP „Zelenilo Beograd“ dopunili su danas drvored na Terazijama i najavili da će ove godine biti zasađeno 4.000 stabala u drvoredima, slobodnim zelenim površinama i gradskim šumama.

Na Terazijama su zasađene sadnice belog jasena, koje su uvezene iz Italije jer Srbija nema dovoljno dobrih sadnica i stabala iz sopstvene proizvodnje, kazao je novinarima predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, a prenosi Zelena Srbija.

„To je dakaz da je neko zadnjih desetak godina uništio našu privredu, zapustio i šumarstvo, a to je ono što je i razvojna šansa i grada i države, jer možemo da ulazemo u nove zasade, inženjere šumarstva i pejzažne arhitekte, što je šansa da otvorimo nova radna mesta“, rekao je Nikodijević.

Sadnja se obavlja u skladu sa Strategijom pošumljavanja Beograda, koju je usvojio gradski Sekreterijat za zaštitu životne sredine 2011. godine.

Generalni direktor JKP „Zelenilo Beograd“ Slobodan Stanojević rekao je da su najzastupljnije vrste drveća u Beogradu javor, platan, divlji kesten, lipa, jasen, breza, vrba, liriodendron.

Stanojević je naveo da u drvoredu na Terazijama nema centralnog sistema za zalivanje, već je instalirano novo tehnološko rešenje – mini rezervoar.

Gradski menadžer Goran Vesić naveo je da će tokom marta biti zasađeno cveće duž najvećih bulevara u Beogradu – Mihajla Pupina, Nikole Tesle, Cvijićeve ulice, ulice Dimitrija Tucovića.

Sređivanje 100 parkova

I u Studentskom parku, koji će ubuduće redovno biti od ponoći zatvoren za posetioce što počinje kroz tri nedelje, biće zasađeno 50 stabala, izbrisani grafiti i uređeno igralište za decu. Posebno će biti uređena okolina autoputa kroz Beograd, i najavio postavljanje zvučnih barijera.

Vesić je dodao da se grad Beograd trudi da uredi i što više parkova. Prošle godine je uređeno oko 40 parkova, a ove godine planira se uređenje 100.

Gradski menadžer je naveo da je pri kraju projekat za preuređenje Terazijskog platoa, posle čega sledi uređenje Kameničke ulice, odnosno početak projekta Beograda na vodi.

„Čitav taj kraj će biti drugačiji, završavamo projekat, pregovaramo s nekoliko donatora, ne smem da kažem ime zato što nismo završili razgovore, ali verujem da ćemo naći donatora i urediti taj plato ove godine, što će koštati više miliona evra, ali takva padina u centru grada mora da bude uređena“, rekao je Vesić.

Vesić je dodao da će uskoro, ali ne ove godine, biti završen i konkurs za uređenje Terazija, čime će centar Beograda biti uređeniji i zanimljiviji za strane turiste.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.