Naslovna » Izlasci » Izložbe » U Svetosavskom domu: Srbija zemlja fresaka
U Svetosavskom domu: Srbija zemlja fresaka
U Svetosavskom domu: Srbija zemlja fresaka

U Svetosavskom domu: Srbija zemlja fresaka

Izložba Galerije fresaka Narodnog muzeja u Beogradu „Srbija zemlja fresaka“ biće otvorena od 17. (19.00) do 31. marta u Svetosavskom domu na Vračaru.

Pod sloganom „Da se ne zaboravi“ svake godine, počev od 2004, obeležava se izložbama godišnjica pogroma Srba na Kosovu i Metohiji, sa posebnim naglaskom na ugroženost srpskog kulturnog nasleđa. Ovoga puta posetioci će imati priliku da se upoznaju ili podsete na reprezentativni spomenik kulture – Crkvu Bogorodice Ljeviške.

Kompleksno zdanje sa zvonikom na zapadnoj fasadi, Bogorodica Ljeviška, saborna je crkva grada Prizrena. Crkva je oslikana 1310–1313. godine. Pouzdano se zna da su Evtihije i Mihailo Astrapa bili slikari angažovani od kralja Milutina da oslikaju ovaj velelepni hram.

Reč je o slikarstvu takozvanog narativnog stila u kojem vlada težnja ka detaljnom ilustrovanju teksta. Dinamična kompozicija sa naglašenim kontrastima jasnih boja prepoznatljiva je u ovom izuzetnom živopisu.

Kopije malog formata slikarstva iz Ljeviške, koje su izradili kopisti fresaka Zdenka i Branislav Živković, za osnovni cilj imaju predstavljanje detalja koji se često ne zapažaju u okviru složenih scena.

Na izložbi u Svetosavskom domu biće izloženo odabranih 30 od ukupno 148 kopija malog formata, koliko su ih Zdenka i Branislav Živković izradili. Na ovaj način posetioci će moći da po vertikali, počev od detalja sa predstavom Hrista Pantokratora, do zone stojećih figura i horizontali, od predstava iz oltara do tema iz spoljne priprate, steknu utisak o velelepnom slikarstvu Bogorodice Ljeviške i da na trenutak bljesne celina slikarstva prizrenske katedrale. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.