Naslovna » Izlasci » Festivali » Ulica susreta: Jazzvremova – ulični džez festival
Jazzvremova
Jazzvremova

Ulica susreta: Jazzvremova – ulični džez festival

U nedelju, 5. aprila od 11.00 do 15.00, u okviru manifestacije Jevremova ulica susreta biće organizovan Jazzvremova ulični džez festival.

Pravi početak proleća, onog što zovemo „Beogradsko proleće“ ili „April u Beogradu“ je zapravo vikend odnosno nedelja kada padaju Cveti. A sem što je to dan gradske opštine Stari grad, to je i termin najznačajnijeg prestoničkog uličnog karnevala „Ulica susreta“ koji se po svojoj masovnosti i popularnosti izjednačio sa „Ulicom otvorenog srca“.

Ulica susreta dostigla je atmosferu uličnih svetkovina po srednjoj Evropi ili Portobello road-a i karnevala na Notting Hill-u.

Ovo je zapravo logistička podrška lokalne samouprave opštine Stari grad i njenog kulturnog centra Parobrod, promociji džeza kao nove klasike 21. veka. Pojavom džez kluba Ptica na Dorćolu i otvaranjem džez odseka na Muzičkoj akademiji i srednjoj školi „Stanković“ džez se vraća na mesto koje mu pripada.

Na live klupskoj jazz mapi Starog grada sada su i Iguana, Dvorište, Jazzbuka, Bajloni, Bitef-Čekaonica, Sinnerman, Muha i na kraju Das Boot jazz scena UK Parobrod. Logično je bilo da se tamo gde se reafirmiše Berlin 20-tih, Njujork 30-tih, 50-tih, 70-tih, stvara džez brend Beograda.

U okviru uličnog džez festivala Jazzvremova, na ćošku Jevremove i Kapetan Mišine, nastupiće Beogradski diksilend orkestar, Vasil Hadžimanov bend, Hot Club of Belgrade i Vlada Maričić bend & Tanja Jovićević. (danubeogradu.rs)

Jazzvremova – bina ispred UK Parobrod

11.00… BDO
Osmočlani Beogradski diksilend orkestar, osnovan 2001. godine, jedini je orkestar na Balkanu koji se kontinuirano bavi umetničkim izvođenjem muzičkog pravca „Dixieland Jazz“ i kao takav već punih 14 godina predstavlja raritetni oglednu umetničku referencu prestonice. Orkestar je izdao ukupno pet CD izdanja, od kojih tri za domaće, a dva za evropsko tržište. U 2015. povodom petnaeste godine umetničkog rada izdaje i novo, šesto CD ostvarenje pod nazivom „All That Jass“.

12.00… Vasil Hadžimanov Bend
Vasilova ideja o kombinovanju balkanskih tradicionalnih, folk ritmova i zapadnih, modernih muzičkih stilova (jazz, funk, rock, world music…) u njegovoj muzici je u potpunosti autentična i predstavlja nov pristup džez muzici. VH Bend trenutno promoviše svoj peti album „Can You Dig It?“. Tokom jesenjih nastupa 2014. uključujući i nastup na Beogradskom džez festivalu, bend je sa istaknutim američkim džez saksofonistom Dejvidom Binejem snimio živi album, koji se trenutno nalazi u završnoj fazi pripreme. Sam Vasil, protagonista je koncerta godine u klavirskom duetu sa Bojanom Zulfikarpašićem na Kolarcu, početkom 2015.

13.00… Hot Club of Belgrade
Hot Club of Belgrade gaji​ ​Manoushe​ ​Jazz​ ​koji​ ​je​ ​početkom​ ​prošlog veka nastao na fuziji muzike roma zapadne ​E​vrope i američkog džeza.​ ​Ovaj muzički stil se prvi put pojavio​ na teritoriji​ Francuskoj​ ​i Belgij​e​,​ ​a njegovi rodonačelnici​ ​su​ ​čuveni​ ​gitarista Đango Rejnard i violinista Stefani Grapeli. Hot Club of Belgrade je u poslednjih nekoliko godina veoma aktivan na našoj i regionalnoj koncertnoj i klupskoj sceni, a pre par godina je na „Jazzy Colors“ festivalu u Parizu doživeo ovacije publike. Do sada su ​objavili dva CD ​izdanja​, a treći je u pripremi.

14.00… Vlada Maričić bend & Tanja Jovićević
Pijanista i kompozitor Vlada Maričić nastupa u triju već dvadeset pet godina. Članovi benda su se menjali, ali najčešće i najduže radi sa kontrabasistom Batom Božanićem i bubnjarima Dušanom Ivaniševićem i Petrom Radmilovićem. Pored originalnog programa, Vlada Maričić godinama saradjuje sa vokalnom solistkinjom Tanjom Jovićević, sa kojom je snimio novi CD „Magija koja ne prestaje“. Vlada Maričić i njegov band izvode džez i soul standarde koje Tanja donosi na veoma originalan i prepoznatljiv način. Posebno treba istaći činjenicu da ove godine Vlada Maričić i Tanja Jovićević slave 30 godina od početka saradnje.

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.