Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Balkanopolis i prijatelji u Areni, 15. maja
Slobodan Trkulja
Slobodan Trkulja

Balkanopolis i prijatelji u Areni, 15. maja

U petak, 15. maja, u Kombank areni biće organizovan koncert Balkanopolis i prijatelji.

Srpski umetnik Slobodan Trkulja i fado diva Mariza prirediće spektakularni humanitarni koncert na kome će nastupiti još tri svetske muzičke zvezde – Oleta Adams, Majsa Kara i Baba Mal.

Ovim događajem biće obeleženo godinu dana velike solidarnosti ispoljene u vreme poplava iz maja 2014. godine, kao i početak kampanje prevencije, da nam se isto nikad više ne ponovi.

Trkulja

Srpski umetnik Slobodan Trkulja je prešao veliki put od kada je prvi put skrenuo pažnju na sebe pesmom „Lepe moje crne oči“. Od svojih ranih početaka u folkloru izrastao je u pevača, kompozitora, producenta i muzičara svetskog ranga, na čak 15 instrumenata. Osvajao je brojne nagrade u sferi tradicionalne i džez muzike, magistrirao džez sa svim počastima, svirao sa najboljim svetskim orkestrima.

Njegov rezonantan i moćan glas kao i emotivno pevanje oduševljava publiku širom sveta i pronosi lepotu naše kulture. Stvaranjem grupe Balkanopolis još davne ’97 godine, počeo je njegov san da stvara muziku inspirisanu tradicijom, spojenu sa pop, rok i orkestarskim zvukom. Pre osam godina čuli smo njihov najzreliji zvuk do tada, na sad već legendarnom koncertu u Sava centru u pratnji slavnog Metropol Orkestra.

Osvojio je publiku pesmom „Nebo“ na Beoviziji kao i na Evroviziji u Areni (pred 150 miliona gledalaca!). Trkulja & Balkanopolis potom snimaju album u produkciji Pitera Gebrijela i prave zaokret ka progresivnijem rok zvuku, gde uz mistično vizantijsko pojanje, orkestar, gajde i brojne druge tradicionalne instrumente dominira njegov moćni glas.

Za ovaj jedinstveni koncert u Areni pripremaju poseban program koji će izvesti zajedno sa gostima.

Mariza

Osvedočeni prijatelj našeg naroda, najveća svetska fado diva Mariza, koja je na Slobodanov poziv prošle godine došla da obiđe stanovništvo ugroženo u velikim majskim poplavama, nastupiće kao specijalni gost i uveličaće ovaj humanitarni koncert svojim raskošnim glasom i „njenim fadom“ koji voli čitav svet!

Miljenica srpske publike je u poslednjih 12 godina prešla put od lokalnog fenomena u Lisabonu do velike svetske zvezde. Iako to iz skromnosti ne prihvata, smatra se naslednicom legendarne Amalije Rodrigeš, koja je pronela slavu fado muzike širom sveta.

U dosadašnjoj karijeri prodala je više od milion albuma, sarađivala sa Stingom, punila dvorane od frankfurtske i sidnejske opere do Karnegi hola i Rojal festival hola, pevala u pratnji brojnih svetskih orkestara.

Miljenica je Džulsa Holanda u čijem šouu na BBC televiziji je redovan gost, a nastupom na finalu Lige Šampiona bila je glavna atrakcija gde je zasenila sve fudbalske zvezde. Mariza je jednostavno – Mariza. Jedinstvena i neponovljiva.

Oleta

Priča o sledećem gostu koncerta „Balkanopolis & prijatelji“ je legendarna. Kada su posle održanog koncerta, momci iz grupe Tears for Fears, ušetali u klub u Kanzasu, čuli su, kako su rekli, anđeoski glas koji ih je inspirisao da napišu svetski hit „Women in Chains“ posvećen njoj. To je bio glas Olete Adams, gospel pevačice, čija karijera je od tog momenta počela da raste vrtoglavom brzinom i što je rezultiralo prodajom više od 2,5 miliona albuma.

Do sada je osvojila četiri Gremi nominacije, a njen glas se može čuti i u mnogobrojnim holivudskim filmovima. Pevala je duete sa velikim svetskim zvezdama kao što su Fil Kolins, Al Žero, Luter Vandros, Majkl Bolton, a sa hit pesmom „Get here“ je pridobila milione fanova širom sveta. Oleta dolazi u Srbiju po prvi put u svojoj karijeri i kako je rekla „raduje se što će biti u prilici da peva svim divnim ljudima o kojima joj je Trkulja pričao“.

Majsa

Postoji glas koji je obožavan i duboko poštovan u čitavom arapskom svetu. To je glas legendarne libanske dive Fairuz, čiji je jedinstveni stil pevanja postao nezamenljiv deo arapske tradicije.

Pošto je jednom prilikom čula glas nepoznate mlade libanke na radiju, Fairuz je odmah znala da sluša svoju naslednicu. Raspitala se i saznala da je devojčurak Majsa Kara (Mayssa Karaa), pevačica do tada poznata samo malom auditorijumu u Libanu. Zahvaljujući komplimentima čuvene Fairuz i pod velikim uticajem njenog jedinstvenog stila, Majsa je izrasla u vrsnog umetnika i zavredila veliko poštovanje arapskog sveta.

Njena svetska karijera je počela pozivom iz Holivuda da otpeva pesmu za film „American Hustle“ gde je obradila pesmu grupe Jefferson Airplane na arapskom i za nju osvojila Gremi nominaciju i dobila prestižnu Nacionalnu kulturnu nagradu Libana.

Majsa Kara će svoj debi album predstaviti ove godine u aprilu, velikim koncertom u Abu Dabiju, pred članovima kraljevske porodice, a naša publika će imati priliku da je prvi put čuje na ovom spektakularnom humanitarnom koncertu.

Baba Mal

Legendarni senegalski superstar i jedan od najpoznatijih glasova Afrike, Baba Mal, doneće energični zvuk Afrike u Arenu. Ovaj poznati afrički kompozitor i pevač, inspirisan Nelsonom Mendelom, širi pozitivnu energiju svojom čarobnom muzikom i budi nadu u svim afričkim narodima čija tradicija kroz njegovu muziku doživljava renesansu već desetine godina.

Kao Ambasador UN, dobitnik je velikog broja priznanja za svoj rad kako u muzici, tako i u borbi za prava afričkih naroda. Do sada je objavio deset albuma, od kojih se izdvaja rad sa svetskim producentom Brajan Enom. Bio je višestruko nominovan za Gremi nagradu i lično zaslužan za formiranje svetske atrakcije Afro Celts Sound System. Baba Mal je veliki humanitarac i dolazi da svojom muzikom pruži podršku našim naporima da se izborimo sa prirodnim nepogodama.

Ulaznice

Ovaj jedinstveni koncert u organizaciji Trkuljinog Balkanopolis centra za modernu tradiciju, održava se pod okriljem Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja uz svesrdnu podršku Grada Beograda.

Cene karata za koncert Balkanopolis i prijatelji su od 750 do 1.900 RSD u pretprodaji i mogu se kupiti na svim prodajnim mestima Eventim-a.

Sav prihod od prodatih ulaznica biće uplaćen na namenski račun Vlade Srbije kojim upravlja Kancelarija za pomoć i obnovu poplavljenih područja i namenjen je projektu prevencije na područjima pogođenim prošlogodišnjim poplavama. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.