Naslovna » Izlasci » Festivali » Beldocs: Srpski advokat
Srpski advokat
Srpski advokat

Beldocs: Srpski advokat

Nacionalna premijera filma „Srpski advokat“ biće organizovana u okviru festivala Beldocs, 8. maja od 19.00, u Dvorani KCB.

Na „poklonjenje“ i razgovor sa beogradskom publikom avionom će doputovati reditelj Aleksandar Nikolić, producent Gregor Štrajber i glavni protagonista filma – advokat Marko Sladojević.

Kolikom pritisku biva izložen pravni zastupnik jedne od najsatanizovanijih ličnosti današnjice otkriva ostvarenje „Srpski advokat“ u okviru ovogodišnjeg festivala Beldocs.

Debitantski film Aleksandra Nikolića, odraslog i školovanog u Velikoj Britaniji, iz neobičnog ugla rasvetljava komplikovano zamešateljstvo istorijskih, kulturnih, političkih i medijskih uticaja utkanih u rad haškog Suda pravde.

Radnja prati Karadžićevog savetnika, advokata Marka Sladojevića, tokom četvorogodišnjeg angažovanja na odbrani vođe bosanskih Srba, odnosno (kako ga mnogi vide) osobe najodgovornije za monstruozne zločine i masovna stradanja za vreme krvavog raspada SFRJ.

Sam Sladojević pomalo je strepeo od prvog susreta sa Karadžićem, budući da je o dotičnom bivao informisan isključivo iz holandskih medija. Ubrzo sa olakšanjem shvata da je pred njim „sasvim običan čovek“, dok svoj angažman prvenstveno doživljava kao veliki profesionalni uspeh, odnosno kao svojevrsnu karijernu prekretnicu.

Teško podnošljiv psihološki pritisak

Udubljujući se u Karadžićevu odbranu, međutim, biva primoran da stalno iznova analizira obilje neposrednih i izvedenih činjenica vezanih za najsvirepija ratna zverstva.

Konstantno bavljenje brutalnim mučenjima i ubijanjima, nedovoljno razumevanje medijski indoktriniranih prijatelja i rođaka, ali i autentična patnja porodica nastradalih – na Markova pleća tovare teško podnošljiv psihološki pritisak.

Njegove veze sa najbližima počinju da „pucaju po šavovima“, pa čak i sam brak (sa ženom iz Slovenije) biva doveden u pitanje.

Srpski advokat

U isto se vreme Sladojević od mladog advokata idealiste pretvara u veterana „izjedenog sumnjom“, preispituje lični odnos prema ratu i prema krivici, prema interpretaciji istine, prema svojim profesionalnim obavezama i prema humanosti.

Sasvim neočekivano nalazi i prihvata svoj nacionalni identitet, sa gorčinom konstatujući da ni jedna od zaraćenih strana na ovim prostorima „neće priznati istinu u koju ne želi da poveruje“.

U potrazi za konačnom istinom

Reditelj Nikolić je inicijalnu motivaciju za izradu ovog filma dobio još kao tinejdžer, odrastajući u Velikoj Britaniji, bivajući sa svih strana bombardovan različitim interpretacijama ratnih dešavanja u SFRJ.

Nadao se da će međunarodni tribunal biti u prilici da oblikuje neku konačnu, sveobuhvatnu, opšteprihvaćenu istinu, umesto izricanja pojedinačnih presuda i kažnjavanja određenih krivaca.

Sada shvata da se do takve, opšte, obavezujuće istine može doći samo kroz međusobni dijalog suprotstavljenih strana, kroz jednu istinski interaktivnu komunikaciju, u daljoj budućnosti krunisanu stvaranjem zajedničkog, svima prihvatljivog narativa. Nada se da ovo ostvarenje predstavlja korak u tom pravcu.

„Srpski advokat“ je proizveden kao srpsko-nemačka koprodukcuja. Našao se na repertoaru najprestižnijih svetskih festivala, podižući za sobom veliku prašinu.

Cena ulaznice: 250 RSD. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.