Naslovna » Izlasci » Festivali » Jubilarni 20. Ring Ring festival od 14. do 25. maja
Ring Ring - Broken.Heart.Collector
Ring Ring - Broken.Heart.Collector

Jubilarni 20. Ring Ring festival od 14. do 25. maja

Festival nove muzike Ring Ring biće održan od 14. do 25. maja na nekoliko lokacija u Beogradu uz učešće muzičara iz 14 zemalja koji će nastupiti na 16 koncerata.

Na jubilarnom 20. izdanju publiku očekuje bogat progam, sa nekoliko svetskih i regionalnih premijera i ekskluziviteta.

Već će promotivni koncert biti spoj avangardne i tradicionalne muzike, kada će nastupiti vrhunski nemački sastav Zeitkratzer, specijalizovan za dela avangardne i eksperimentalne muzike, sa vodećim predstavnicima srpske tradicionalne muzike, sa programom koji će biti premijerno izveden baš na Ring Ringu.

Svetska premijera je i saradnja španskog jazz pijaniste Agusti Fernandeza sa beogradskim Ansamblom Studio 6, a već sada vlada veliko interesovanje, za prvo izvođenje u regionu svih 20 Etida za klavir, čuvenog američkog kompozirtora Filipa Glasa.

Tri pijanistkinje, Branka Parlić, Nada Kolundžija i Nataša Penezić izvešće sve Etide, koje tako kompletne, za sada, u svet nisu izvedene više od 10 puta. Ovom nastupu je svoju podršku dao i sam kompozitor.

Jazz iz celog sveta

Jazz će, kao i obično biti zastupljen sa više koncerata, njujorški saksofonista Charles Gayle (Čarls Gejl) nastupiće sa svojim novim trijom u Studiju 6 Radio Beograda, a grupa The Pyramids će nastupiti na samom kraju festivala.

Ovaj kvintet je posle uspešne karijere u 70-tim, obnovio svoju aktivnost pre nekoliko godina i oborio s nogu i mladu publiku. Space jazz pod plodnim uticajem Sun Ra, u čujem je Arkestra nekada i Idris Ackamoor (Idris Akamur) svirao.

Boje evropskog jazza brane mađarski Grencso Kollektiva i Arashi trio, koji predvode bubnjar Paal Nilssen Love (Pal Nilsen Lav) i švedski basista Johan Berthling (Johan Bertling), koji nastupaju u triju sa japanskim saksofonistom Akira Sakatom, te slovenački trio Trojnik.

Elektronika i nove tehnologije zauzele su jedno veče u specijalnom projektu u kome nastupaju čak dva poljska sastava, ali je glavna zvezda Maja Ratkje, norveška kompozitorka, pevačica, eksperimentator, čiji nastup odavno priželjkuje Ring Ring publika.

Prošlogodišnje poplave su prinudile festival da neke koncerte festival prebaci u ovu godinu, tako da ćemo konačno imati priliku da čujemo švajcarski trio Mir i austrijski Broken.Heart.Collector, koji predvodi Maja Osojnik.

Festival Ring Ring već odavno najavljuje koncert sastava The Ex Brass Unbound, kombinaciju alternativnog rok zvuka holandskog kvarteta The Ex sa vrhunskim jazz duvačima. Ovoga puta to je miljenik beogradski publike Ken Vandermark i trubač Nate Wooley (Nejt Vuli), koji prvi put nastupa u Srbiji.

Festival su podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Gete Institut, Francuski Institutu, Institut Cervantes, Mađarski Institut, ambasade SAD, Švedske, Poljske, Pro Helvetia… (danubeogradu.rs)

Program festivala, lokacije i cene karata

14. maj u 20.00 KCRex – Promotivni koncert – za dž
Zeitkratzer trio & Svetlana Spajić + gosti DraganaTomić i Obrad Milić (Nemačka/Srbija)

19. maj u 20.00 KC Rex – 500 RSD
Branka Parlić, Nada Kolundžija i Nataša Penezić (Srbija) „Self portrait“
Izvode 20 Etida za klavir Filipa Glassa

20. maj u 20.00 KC Rex – 400 RSD
Mirt (Poljska)
Maja S.K.Ratkje (Norveška)
Sultan Hagavik (Poljska)

21. maj
19.00 KC Rex – 100 RSD
INSUB Meta Orchestra (Švajcarska/Francuska)

22.00 Studio 6 Radio Beograda
Charles Gayle trio (SAD/Nemačka/Poljska)

22. maj u 20.00 KC Rex – 300 RSD
Mir (Švajcarska)
Broken.Heart.Collector (Austrija)

23. maj 20.00 KC Rex – 400 RSD
Agusti Fernandez & Ansambl Studio 6 (Španija/Srbija)
Grencso Kollektiva (Mađarska)

24. maj u 20.30 DOB, Amerikana – 400 RSD
Arashi – Paal Nilssen Love/Akira Sakata/Johan Berthling (Norveška/Japan/Švedska)
The Ex Brass Unbound feat. Nate Wooley & Ken Vandermark (Holandija/SAD)

25. maj u 20.00 KC Rex – 400 RSD
Audrey Lauro/Mia Zabelka (Francuska/Austrija)
Trojnik (Slovenija)
Idris Ackamoor &The Pyramids (SAD)

Cena kompleta ulaznica za ceo festival košta 2.000 RSD.
Prodaja kompleta i karata za koncert 19. maja počinje 6. maja, a ulaznice za ostale dane se mogu kupiti od 11. maja u KC Rex

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.