Naslovna » Izlasci » Mini BG vesti: Vikend transrodne kulture, Dan atletike…
Mini BG vesti: Vikend transrodne kulture i umetnosti

Mini BG vesti: Vikend transrodne kulture, Dan atletike…

»»» Od 24. do 26. aprila u UK „Parobrod“ održava se prvi Vikend transrodne kulture i umetnosti u organizaciji Gej lezbejskog info centar i Merlinka festivala uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

Program počinje danas u 19.00 otvaranjem izložbe „Himne iz spavaće sobe“ britanske fotografkinje Poem Baker. Posle otvaranja, od 20.00 biće prikazan izraelski dokumentarac „Dobar sin“ u saradnji sa Beldocs festivalom. Subota je rezervisana za predstavu „Šarlota“ u izvođenju Slobodana Beštića, dok će u nedelju od 20.00 biti prikazan holandski dokumentarac „Ja sam sada žena“ koji prati prvu generaciju transseksualaca koji su prošli kroz promenu pola u Kazablaki sredinom 50-ih godina prošlog veka.

»»» Duodramu Bila Manhofa „Kod mr. Šermana“ izvešće mladi dramski umetnici Snežana Knežević i Fuad Tabučić u Kući Đure Jakšića, u subotu, 25. aprila od 19.00. Ulaz za sve posetioce u Skadarskoj 34 biće besplatan.

»»» Na Zvezdari će 25. i 27. aprila biti obeležen Dan atletike. Na terenima SC Olimp Zvezdara u subotu će biti predstavljene discipline kraljice sportova. Mladi atletičari AK Crvena zvezda i Škole atletike „Olimp“ prikazaće tehnike skoka u dalj, bacanja kugle, pravilnog hodanja i trčanja… U ponedeljak od 9.00 biće održano opštinsko prvenstvo učenika osnovnih i srednjih škola u nekoliko disciplina.

»»» Američka baletska trupa Ballet Magnificat nastupiće sa predstavom „Skriveno mesto“ 25. aprila od 19.00 u CZKO Rakovice. Ulaz je slobodan. Predstava sa kojom će se ova poznata baletska trupa predstaviti, „Skriveno blago“, utemeljena je na istinitoj priči iz Drugog svetskog rata koja prati sudbinu dve sestre iz Holandije koje su u svojoj kući sakrivale komšije Jevreje i zbog toga bile proterane u koncentracioni logor. Na našem jeziku postoji knjiga „Skrovište“ napisana po istoj priči. Baletska trupa Ballet Magnificat dolazi prvi put u Srbiju.

»»» Treći prolećni karneval za buduće prvake, u organizaciji OŠ „Starina Novak“ biće održan u subotu, 25. aprila, na Tašmajdanu. Defile kostimiranih đaka svih odeljenja od prvog do četvrtog razreda (350 đaka), kreće iz dvorišta škole u 10.30, ide preko Malog Taša i završava se na platou ispred restorana „Šansa“, gde u 11.00 počinje interaktivni program sa animatorima.

»»» Drugi Sajam obrazovanja za osmake pod nazivom „Pronađi pravi put do željene škole“ biće održan u ponedeljak, 27. aprila, ispred zgrade Skupštine opštine Grocka. Cilj sajma je da se mladi bolje informišu na prelasku iz osnovne u srednju školu, i da se na ovaj način uspostavi funkcionalan i održiv sistem i program profesionalne orjentacije. Na sajmu će se predstaviti 26 srednjih škola.

»»» Do 26. aprila u hali 5 i 11 Beogradskog sajma održava se 20. Međunarodni sajam hortikulture BeoPlanFair. Predstavlja se veliki broj stranih i domaćih izlagača iz raznih oblasti hortikulkture, voćarstva, vinogradarstva, pčelarstva, gajenja lekovitog bilja, proizvodnje sadnica i semenskog materijala, kao i održavanja zelenih površina i uzgajanja cveća. Moto manifestacije je „Ulepšaj život“.

»»» U Kolarcu će 25. aprila od 11.00 biti obeleženo četiri godine programa „Kako se sluša koncert – Mala škola bontona“. Pored voditelja Miloša Milovanovića učestvovaće polaznici radionice Kuc, kuc Kolarac, duo Sonja Daša, plesni par Miša Plavšić i Jovana Lončar u programu „Kako se sluša tango“. Cena ulaznice je 100 RSD.

»»» U subotu, 25. aprila od 10.30 do 15.00, ispred Dušanovačkog platoa (ul. Milorada Bondžulića) DZ „Voždovac“ i nekoliko udruženja organizovaće kampanju u cilju prevencije malignih oboljenja. Akcijom postavljanja makete debelog creva namera je da se podigne svest opšte javnosti o važnosti prevencije raka. Cilj kampanje je smanjenje broja novoobolelih i broja umrlih od raka.

»»» Otvoreno međunarodno trodnevno orijentiring takmičenje „Metropole Jugoistočne Evrope“ i 34. Memorijal „Čika Duško Jovanović“ biće održani ovog vikenda, od 24. do 26. aprila. Organizator je Planinarski klub Pobeda, a pokrovitelj događaja Sekretarijat za sport i omladinu. Očekuje se oko 25 domaćih i pet stranih klubova i oko 300 učesnika. Start je danas na urbanom terenu na Banjici u 18.00, dok će se u subotu (11.00) i nedelju (10.00) takmičenje održati na terenima Bele reke u blizini Despotovca. Po prvi put Memorijal „Čika Duško Jovanović“ ne održava se na Rajcu.

»»» Prijatelji dece Beograda u saradnji sa KC „Čukarica“ organizuju izložbu slika (ulje na platnu) nastalih tokom zimskog raspusta u kreativnim radionicama za decu i mlade Beograda. Izložba će biti otvorena od 28. aprila (17.00) do 4. maja u Galeriji „Start ’06“ u Turgenjevljevoj 5. Biće predstavljeno 50 radova.

Kaleidoskop: Železnica
Kaleidoskop: Železnica

»»» Umetnička grupa Kaleidoskop organizuje grupnu izložbu fotografija na temu „Železnica“. Prva od dve zakazane izložbe biće otvorena u Modernoj galeriji Lazarevac od 30. aprila (19.00).

»»» U nedelju, 26. aprila od 11.00 u Velikoj dvorani Kolarca na programu je koncert klavirskog dua Altro Modo sa gostima, a 29. aprila od 18.00 nastupiće pijanistkinja Ana Rašković.

»»» Predavanje „Zašto toliko dugujemo Tesli i kako možemo da mu se odužimo?“ biće održano 25. aprila od 14.00 u Klubu Doma omladine Beograda. Predavanje dr Michaela Pravice je na engleskom jeziku, a ulaz je slobodan.

»»» U T-Pubu 25. aprila posle 22.00 nastupa grupa Nit. Beogradski bend svira akustičnu muziku različitih stilova i tako predstavlja kulturu raznih zemalja. U subotu će svirati irske tradicionale. Ulaz je besplatan.

Beograd vaš domaćin

Turistički program „Beograd vaš domaćin“ ponovo je na raspolaganju Beograđanima i gostima grada od danas, saopšteno je iz Turističke organizacije Beograda.

„Beograd vaš domaćin“ je jedinstvena kombinacija panoramskog razgledanja grada otvorenim autobusom i krstarenja brodom. Posle obilaska znamenitosti šireg centra grada autobusom sa otvorenim krovom, posetioci imaju prilike da krstare Savom i Dunavom i razgledaju 20 kilometara obale beogradskih reka, koje počinje i završava se kod splava Gabbiano.

Tura se realizuje petkom i subotom od 17.00 sa Trga Nikole Pašića. Cena karte je 1.200 RSD za odrasle i 600 RSD za decu do 12 godina. Tura traje oko tri sata i završava se na Trgu Nikole Pašića, budući da posle krstarenja turistički autobus vraća putnike na mesto polaska. Minimalan broj putnika za realizaciju ture je deset.

Karte se mogu kupiti u poslovnici BS tursa (Savski trg 1a), Turističkom informativnom centru, Knez Mihailova 5 i u autobusu uz prethodnu rezervaciju. (danubeogradu.rs / Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.