Naslovna » BG servis » Potpisan ugovor za realizaciju projekta „Beograd na vodi“
Potpisivanje Ugovora o realizaciji projekta "Beograd na vodi"
Potpisivanje Ugovora o realizaciji projekta "Beograd na vodi"

Potpisan ugovor za realizaciju projekta „Beograd na vodi“

U nedelju, 26. aprila, potpisan je Ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat „Beograd na vodi“ između Vlade Srbije i kompanije „Belgrade Waterfront Capital Investment LLC“ čiji je vlasnik kompanija Eagle Hills.

Vrednost ovog ugovora je oko 3,5 milijardi evra.

Projektom „Beograd na vodi“ predviđeno je da se na površini od oko 177 hektara izgradi više od milion kvadratnih metara stambenog prostora, oko 750.000 kvadratnih metara poslovnog i komercijalnog prostora, više od 62.000 kvadrata javnih sadržaja kao što su vrtići, škole, ustanove kulture, socijalne i zdravstvene zaštite i oko 242.000 kvadrata novih zelenih površina.

Ti kapaciteti omogućavaju da na tom prostoru bude više od 13.000 zaposlenih i više od 17.000 stanovnika. Izgradnja prvih objekata u „Beogradu na vodi“ počeće na leto ove godine i to će biti dve stambene kule koje su premijerno prikazane u Kanu, na najvećem svetskom sajmu nekretnina.

Ugovor uskoro u javnosti

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je već uklonjeno 190 objekata na području gde će se izvoditi prva faza „Beograda na vodi“ i da je obezbeđen smeštaj za 90 porodica iz Savamale. Uklonjeno je i 46 brodova.

Gradonačelnik je dodao će ugovor o realizaciji projekta „Beograd na vodi“ biti pravnosnažan kada Komisija za zaštitu konkurencije da odobrenje i da će tada javnosti biti objavljeni svi njegovi detalji. Do sada su obelodanjeni neki detalji…

Po ugovoru Republika Srbija će biti vlasnik 32 odsto projekta „Beograd na vodi“, dok će partner iz Emirata imati 68 odsto u vlasništvu projekta.

Zemljište na Savskom amfitetatru nije prodato, već dato u zakup na 99 godina.

Postoji mogućnost raskida ugovora ako investitor ne uradi 50 odsto predviđenih radova u narednih 20 godina.

Predviđeno je da u investiciju bude uloženo 3,5 milijardi evra u narednih 20-30 godina, što je po procenama, neophodan novac da bi se napravilo oko dva miliona kvadratnih metara.

Da bi se završio prvi deo projekta, dovoljno je 300 miliona evra, odnosno 300.000 kvadrata koji predviđaju izgradnju velike kule, tržnog centra, dve stambene kule, hotel i komercijalni objekat. To je predviđeno da bude gotovo za naredne četiri godine. Iz profita te prve faze kreira se novi pul kapitala i investira se dalje u projekat a ako se ne obezbede predviđena sredstva, investitor iz UAE mora da nadoknadi razliku.

Takođe, arapski investitori su se ugovorom obavezali da će dati zajam Vladi Srbije od 90 miliona evra, ukoliko to bude neophodno, kako bi se izvelo izmeštanje postojeće železničke i autobuske stanice na nove lokacije, na šta se čeka više od 40 godina. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.